Bănci și Asigurări

Afacerile Uniqa au scazut cu 4% la opt luni

Afacerile Uniqa au scazut cu 4% la opt luni

Ileana Horvath, directorul general al Uniqa

06.10.2009, 23:18 34

Uniqa (fostaUnita), una dintre cele mai mari companii din piata asigurarilorgenerale, a incheiat primele opt luni din acest an cu o scadere de4% a primelor brute subscrise (indicator care arata volumulafacerilor in asigurari) fata de aceeasi perioada din 2008, pana lanivelul de 339 mil. lei (80,2 mil. euro).

Pe segmentul deasigurari auto Casco, cea mai importanta linie de business acompaniei, primele brute subscrise au urcat cu 3%, pana la 185 mil.lei (43,8 mil. euro). In schimb, pe segmentul RCA (asigurari deraspundere civila obligatorie), afacerile s-au redus cu 3%,coborand la 107 mil. lei (25,3 mil. euro).

"Este o perioadafoarte grea, in care multi dintre noi renunta la asigurari dindiferite motive. Scaderea pe RCA a fost cauzata si de intentianoastra de echilibrare a portofoliului prin reducerea ponderiiasigurarilor auto", a declarat Ileana Horvath, directorul generalal Uniqa, societate controlata incepand cu anul trecut de grupulaustriac Uniqa.

Profit de 1,2 mil.euro

Uniqa avea lasfarsitul lunii august un profit net de 5 mil. lei (1,2 mil. euro),la fel ca la sfarsitul lunii iunie si estimeaza ca va incheia acestan cu un rezultat pozitiv.

Asiguratorul aplatit in aceasta perioada despagubiri in valoare de 282,7 mil. lei(67 mil. euro), cu 5% peste nivelul din aceeasi perioada a anuluitrecut.

"In ultimele doualuni au crescut considerabil daunele ca urmare a introduceriiconstatarii amiabile a accidentelor auto (pentru accidenteleusoare, fara interventia politiei - n.r.). Romanii sunt inventivi,soferii se inteleg intre ei sa declare anumite daune. De anulviitor insa nu va mai fi posibil acest lucru, deoarece va fiintrodus sistemul bonus-malus si cu cat vor avea mai multeaccidente, cu atat vor plati mai mult pentru asigurare soferii",explica Horvath.

Anul acesta Uniqa aavut o dauna medie pe segmentul RCA de circa 5.200 de lei, iar peCasco de 5.700 de lei, cu 12% peste nivelul din 2008. A scazut, inschimb, frecventa daunelor auto, afirma directorul general alUniqa.

Mizeaza pe un noucanal de vanzare

Austriecii de laUniqa intentioneaza sa dezvolte un nou canal de vanzare, asemanatorfrancizelor, estimand ca acesta le va aduce 20-25% din primelebrute subscrise pana in 2012.

Astfel, agenti aiUniqa sau recrutati de la alti asiguratori vor putea deschide siadministra agentii Uniqa, urmand sa incaseze comisioane in functiede veniturile agentiei, dar si bonusuri in functie de profit si decresterea portofoliului.

Uniqa are inprezent 170 de sucursale si agentii proprii si se asteapta ca panain 2012 sa deschida inca 200 de locatii in noul sistem, care ii voraduce prime brute subscrise de 85 mil. lei.

"In afara de taxeleplatite pentru infiintarea unei societati comerciale, nu existataxe pentru deschiderea unei agentii. Uniqa va investi20.000-25.000 de euro in fiecare locatie pentru mobilier, firmaluminoasa si sisteme IT si de comunicatii, iar chiria sicheltuielile curente vor fi suportate de agent", afirma FlorinCalin, director national de retea parteneri exclusivi in cadrulUniqa.

In urmatorii cativaani Uniqa intentioneaza sa investeasca 4 mil. euro in dezvoltareanoului canal de vanzare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO