Bănci și Asigurări

Cum va afecta Brexitul economia României? Ionuţ Dumitru, Raiffeisen: Relaţia comercială este semnificativă, dar nu foarte mare. Pentru noi este mult mai important ce se întâmplă în Germania. Marea întrebare este ce se va întâmpla cu cei 450.000 de români care muncesc în Marea Britanie

Dominic Cummings

Dominic Cummings

Autor: Răzvan Botea

31.01.2020, 00:08 2210

Economia românească în ansamblu nu va resimţi un şoc puternic în urma ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, chiar dacă relaţiile comerciale româno-britanice, destul de restrânse, se vor deteriora într-o oarecare măsură, sunt de părere economiştii.

„Relaţia cu Marea Britanie în materie de comerţ este semnificativă, dar nu foarte mare. Este clar că după  Brexit Marea Britanie va avea o performanţă economică mai modestă şi în acest context relaţiile comerciale se vor deteriora, însă pentru noi este mult mai important ce se întâmplă în Germania“, comenteză pentru ZF Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

România a exportat în Marea Britanie produse în valoare de 2,9 mld. euro  din totalul exporturilor în valoare de  67,7 mld. euro în 2018, cele mai recente date. Importurile din Marea Britanie au însemnat şi mai puţin - 1,7 mld. euro dintr-o valoare totală a importurilor de bunuri ale României de 82,7 mld. euro (2%). Spre comparaţie, spre Germania au plecat produse în valoare de 15,5 mld. euro, peste 22% din totalul exporturilor de bunuri româneşti.

Cu toate acestea, anumite sectoare economice din România vor fi mai afectate de deteriorarea relaţiilor comerciale cu Marea Britanie: 30% din exporturile româneşti de maşini şi unelte şi de componente electronice pleacă spre Marea Britanie şi 23% din exporturile de textile, potrivit unei analize a casei de avocatură Clifford Chance Badea.

Compania de consultanţă KeysFin arată în cadrul unei analize că România este una dintre cele mai protejate economii de efectele directe ale Brexit din cauza relaţiilor economice relativ reduse. Analiza arată că, în scenariul unei ieşiri necontrolate a Marii Britanii din UE, impactul în pieţele fnanciare ar putea fi semnificativ.

În topul investitorilor străini în România, britanicii se aflau în 2017, cele mai recente date ale INS, pe locul 6, cu 749 de firme, 57.000 de angajaţi şi afaceri totale de aproape 32 mld. lei.

Votul britanicilor din vara lui 2016 se va concretiza vineri, 31 ianuarie 2020 când Marea Britanie părăseşte oficial UE după mai multe amânări. Urmează o perioadă de tranziţie de 11 luni, perioadă în care vor urma negocieri pentru drepturile şi statutul cetăţenilor europeni din Marea Britanie şi invers, dar şi în vederea agreării unui acord comercial între Marea Britanie şi UE.

Aproximativ 450.000 de români locuiesc în Marea Britanie. Cifra plasează diaspora românească a a doua cea mai numeroasă minoritate din Regatul Unit, după polonezi. În acest moment nu este foarte clar ce se va întâmpla cu cetăţenii români din Marea Britanie, însă atât autorităţile europene, cât şi cele britanice au dat asigurări că drepturile cetăţenilor nu vor fi afectate.

„Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană teoretic ne afectează pe mai multe canale Probabil cel mai important este ce se întâmplă cu românii care sunt acolo -care va fi statutul lor şi ce condiţii le vor fi oferite. Economia românească nu va resimţi un şoc atât de puternic, pentru noi subiectul cheie este acesta al românilor care muncesc în Marea Britanie“, mai comentează Ionuţ Dumitru.

Citiţi în Business MAGAZIN

Cine este Dominic Cummings, omul care i-a convins pe britanici să voteze Brexitul

♦ Dominic Mckenzie Cummings, unul dintre actualii consilieri ai premierului britanic Boris Johnson, a reuşit în 2016 să îi convingă pe locuitorii Marii Britanii să voteze majoritar pentru părăsirea blocului european.

♦ Programată pentru 31 ianuarie 2020 după mai multe amânări, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană reprezintă rezultatul unor campanii susţinute, atât offline, dar mai ales online, prin care blocul european a fost portretizat drept plin de dezavantaje şi disfuncţional. În spatele acestei campanii, care a inclus nume precum controversata companie de analiză de date Cambridge Analytica se află un singur nume: Dominic Cummings.

♦ Catalogat de fostul premier britanic David Cameron drept „un psihopat de carieră“, Cummings lucrează astăzi în continuare la Numărul 10 de pe Downing Street - adresa sediului central al guvernului britanic. Prezenţa consilierului alături de Boris Johnson este controversată în contextul în care trecutul lui Cummings l-a purtat prin Rusia postsovietică şi printr-o serie mai lungă de campanii naţionaliste.

Alex Ciutacu

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO