Bănci și Asigurări

AGA Asociaţiei Băncilor ARB a votat noua componenţă a Consiliului Director, care este condus de Sergiu Oprescu. Mioara Popescu şi Cristian Agalopol sunt noii membri din boardul ARB

AGA Asociaţiei Băncilor ARB a votat noua componenţă a...

Autor: Claudia Medrega

21.09.2020, 14:13 231

Adunarea Generală a Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) reunită în şedinţă astăzi a votat noua componenţă a Consiliului Director ca urmare a completării celor două posturi vacante de membru. Conducerea Consiliului Director al ARB va fi asigurată în continuare de Sergiu Oprescu, preşedinte al Consiliului Director. Luminiţa Runcan este vicepreşedinte al Consiliului director al ARB, iar Francois Bloch, Mihaela Bitu şi Dan Sandu sunt membri, la care se adaugă începând de astăzi ca membri Mioara Popescu şi Cristian Agalopol.

Consiliul Director este organul deliberativ şi decizional al ARB, durata mandatului membrilor fiind de trei ani.

Radu Graţian Gheţea ocupă funcţia de preşedinte de onoare al Asociaţiei Române a Băncilor.

Conducerea executivă a ARB este asigurată de preşedintele executiv Florin Dănescu.

Asociaţia Română a Băncilor aminteşte că aproximativ 22% din creditele în derulare acordate populaţiei au beneficiat de suspendarea obligaţiilor de plată lunare, iar pe zona corporate procentul este de 28%.

Potrivit ARB, sectorul bancar românesc a intrat pregătit în această criză de sănătate determinată de pandemia COVID-19, indicatorii de solvabilitate şi lichiditate înregistrând valori superioare mediilor europene.

Lichiditatea imediată era de 43,8%, la finele anului 2019, în timp ce indicatorul de solvabilitate atingea 22%. La finele primelor şase luni din anul 2020, solvabilitatea sistemului bancar era în creştere, până la 22,76%, mai mult decât dublu faţă de nivelul minim necesar.

Gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante s-a majorat la 60,6%, la sfârşitul anului trecut, înregistrând valori semnificativ superioare mediei europene (44,6%), în timp ce rata creditelor neperformante tinde spre media europeană.

Priorităţile industriei bancare vizează menţinerea rolului sistemului bancar de principal finanţator al economiei României cu asigurarea stabilităţii şi credibilităţii sectorului bancar. Asociaţia Română a Băncilor are o tradiţie de aproape trei decenii şi este membră a Federaţiei Bancare Europene din anul 1991 (cu drepturi depline din 2007), a Consiliului European al Plăţilor, a Federaţiei Ipotecare Europene, a Institutului Bancar European şi a 26 de organisme naţionale lucrative privind dezvoltarea şi perfecţionarea cadrului economic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO