Bănci și Asigurări

Agenţia americană de rating Moody’s a amânat luarea unei decizii privind ratingul României, oferind autorităţilor un respiro: Un respiro până după alegeri. Dacă pensiile crescu cu 40%, România va trece în categoria “junk”

Agenţia americană de rating Moody’s a amânat luarea...

Autor: Alexandru Nanu

24.10.2020, 13:28 506

Agenţia de rating americană Moody’s a amânat luarea unei decizii în privinţa ratingului României, care în funcţie de evoluţia creşterii pensilor ar putea să intre la categoria “junk”, ceea ce ar duce la creşterea cursului valutar, creşterea dobânzilor la lei şi evitarea achiziţiei de titluri de stat româneşti de către investitorii străini.

Actualul Guvern a convins analiştii agenţiei de rating că, cel puţin pentru următoarea perioadă, creşterea pensiilor cu 40%, aşa cum a fost aprobată de Parlament, va fi amânată.

Guvernul PNL a majorat pensiile cu 14%, un procent considerat sustenabil şi care poate fi plătit.

În data de 24 aprilie 2020, Agenţia de rating Moody’s a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la Baa3/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală şi a modificat perspectiva de ţară de la stabilă la negativă.

Decizia agenţiei de reconfirmare a ratingului de ţară are la baza potenţialul de creştere economică al României, chiar şi în contextul pandemiei cu virusul SARS-CoV-2, precum şi capacitatea instituţională moderată a statului român. Agenţia apreciază că România are o economie mai mare şi cu o creştere mai rapidă decât alte state din aceeaşi categorie de rating (Baa3), susţinea Ministerul Finanţelor la acel moment.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO