Bănci și Asigurări

Agenţia americană de rating S&P: Guvernul s-a angajat neoficial să nu crească pensiile cu mai mult de 10% şi să facă o reformă fiscală după alegerile parlamentare pentru a corecta deficitele bugetare scăpate de sub control

Agenţia americană  de rating S&P: Guvernul s-a angajat...

Autor: Alexandru Nanu

06.06.2020, 12:11 1657

Agenţia americană de rating S&P a menţinut calificativul acordat României păsuind guvernul până la alegerile parlamentare pentru luarea unor măsuri de reformă şi restructurare bugetară.

S&P lasă să se înţeleagă că guvernul nu va majora cu mai mult de 10% pensiile din luna septembrie, faţă de 40% cât prevede legea.

Creştea pensiilor este total nesustenabilă şi dezechilibrează major bugetul de stat.  Analiştii agenţiei se aşteaptă la o scădere economică în aceste an de 5% faţă de 1,9% cât este prognoza oficială a guvernului. Anul viitor, agenţia estimează o creştere economică de 4%.

Pentru că nu are bani, pachetul de măsuri pentru relansarea economiei promis de guvern nu este atât de substanţial, numai 3% din PIB, fiind cel mai slab pachet de relansare din regiune.

Decizia agenţiei americane de a menţine ratingul şi de a nu trimite acum România în categoria junk este văzută diferit.

Florin Cîţu, ministrul Finanţelor laudă performanţele guvernului considerând că deciziile adoptate în criză au stat la baza menţinerii ratingului.

La polul opus, PSD consideră că guvernarea PNL este dezastruoasă, iar ceea ce invocă ministrul Finanţelor ca fiind lucruri pozitive vin din perioada guvernării PSD. PSD menţionează că singurul lucru pe care l-a făcut PNL a fost să majoreze datoria publică a României cu 80 de miliarde de lei.

Problema principală a României în această criză este situaţia foarte proastă a finanţelor publice şi deficitul bugetar în creştere şi care nu poate fi corectat decât prin măsuri dure, de tăieri de cheltuieli şi majorări de taxe, pe care nici un guvern nu vrea să le ia.

Numai în acest an, deficitul bugetar va fi de 72 de miliarde de lei în varianta optimistă şi peste 100 de miliarde de lei în varianta pesimistă avansată de analişti.

Până acum, situaţia economică în România este stabilă, în special datorită intervenţiilor BNR pe piaţa monetară şi valutară.

BNR a scăzut dobânzile şi a început să finanţeze indirect guvernul prin achiziţia de titluri de stat de pe piaţa secundară.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO