Bănci și Asigurări

Agenţia de rating Fitch îmbunătăţeşte perspectivele pentru BCR şi BRD de la negativ la stabil şi confirmă ratingurile pentru datoriile pe termen lung la BBB+

Agenţia de rating Fitch îmbunătăţeşte perspectivele...

Autor: Cristina Bellu

31.03.2023, 10:30 152

Agenţia americană de rating Fitch a revizuit perspectivele privind ratingurile pentru datoriile pe termen lung (IDR) ale Băncii Comerciale Române (BCR) şi BRD-Groupe Societe Generale  (BRD) de la negativ la stabil, şi a confirmat IDR-urile la BBB+.

Decizia vine la scurt timp după acţiunea din 24 martie, când Fitch a îmbunătăţit perspectiva de rating de ţară pentru România de la „negativ” la „stabil”, aceasta fiind prima modificare de perspectivă în sens pozitiv operată de agenţia de rating.  

Confirmarea IDR-urilor şi a ratingurilor de susţinere a acţionarilor BCR şi BRD reflectă poziţia Fitch potrivit căreia acţionarii băncilor, Erste Group Bank AG (rating A - cu perspectivă stabilă) şi Societe Generale S.A. (rating A- cu perspectivă stabilă), vor continua să aibă o tendinţă puternică în a oferi sprijin subsidiarelor lor.

“Ratingurile pentru datoriile pe termen lung ale BCR şi BRD rămân limitate de plafonul de ţară al României, care include riscurile de transfer şi de convertibilitate care pot limita capacitatea BCR şi BRD de a utiliza sprijinul acordat de băncile-mamă. În absenţa acestor constrângeri, BCR ar avea un rating cu o treaptă sub cel al băncii-mamă- Erste Group Bank, iar  cel al BRD ar fi egal cu IDR-ul băncii-mamă, Societe Generale. Perspectivele stabile ale ambelor bănci sunt similare cu cele ale ratingului suveran al României”, spun oficialii Fitch.  

Aceştia consideră că tendinţa Erste de a sprijini BCR este ridicată, din cauza rolului strategic al BCR în cadrul grupului, precum şi a riscurilor ridicate privind reputaţia Erste Group Bank şi franciza sa internaţională în caz de neplată a BCR şi a nivelului ridicat de integrare între bancă şi societatea-mamă.

Totodată, oficialii Fitch apreciază că şi Societe Generale are o disponibilitate foarte mare pentru a sprijini BRD, având în vedere includerea BRD în grupul de rezoluţie cu un singur punct de intrare al Societe Generale şi riscul reputaţional considerabil pentru Societe Generale ca urmare a unei situaţii de neîndeplinire a obligaţiilor de plată la BRD.

“Orice sprijin solicitat de BRD poate fi acordat fără probleme de Societe Generale, având în vedere ponderea BRD în totalul activelor grupului”.

Ratingurile pentru datoriile pe termen scurt ale BCR şi BRD de "F2" reprezintă cea mai mică dintre cele două opţiuni corespunzătoare IDR-ului pe termen lung de "BBB+", mai precizează reprezentanţii Fitch.

“Aceasta din urmă este determinat de sprijinul acţionarilor şi este limitat de ratingul de ţară. Nu considerăm că riscurile de transfer şi de convertibilitate sunt semnificativ mai mici pe termen scurt decât pe termen lung. Ratingurile pentru datoriile pe termen lung şi ratingurile pentru sprijin al acţionarilor BCR şi BRD ar putea fi retrogradate dacă ratingul de ţară al României ar fi redus. Totodată, ratingurile ar putea fi, de asemenea, retrogradate în cazul în care ratingurile băncilor mamă au fost retrogradate cu mai mult de o treaptă”.

 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO