Bănci și Asigurări

Agenţia de rating Standard & Poor's a menţinut ratingul de ţară al României şi perspectiva negativă

Agenţia de rating  Standard & Poor's a menţinut ratingul de ţară al României şi perspectiva negativă

Autor: Dorin Oancea

04.12.2020, 23:40 3140

Agenţia de rating Standard & Poor's a menţinut ratingul României (BBB-/A-3), precum şi perspectiva negativă asupra economiei.  Ministrul Finanţelor a postat pe Facebook: „Victorie!!! Am reuşit imposibilul”.

Florin Cîţu spune că agenţia de rating a apreciat nivelul moderat al datoriei publice şi al datoriei externe, dar şi convingerea că guvernul care va fi numit după alegerile generale din decembrie anul curent va reduce dezechilibrele fiscale si va continua să ofere un sprijin fiscal amplu care să încurajeze redresarea economică în 2021.

S&P precizează că perspectiva negativă se bazează pe riscurile pentru soldurile fiscale şi externe ale României în următoarele 12 luni şi a subliniat nevoia ca noul Guvern rezultat după alegeri să prezinte un cadru de politică fiscală credibil, pentru o stabilizare a finanţelor publice şi externe ale României.

Agenţia estimează că PIB va scădea cu 5,2% în 2020 şi că deficitul fiscal se va mari la 9,2% din produsul intern brut.

În luna octombrie un oficial al agenţiei de rating anunţa că Romînia şi Columbia, alături de alte peste 100 de firme, se află pe lista entităţilor care ar putea intra în categoria „îngerilor căzuţi”, cu ratinguri care au putea ajunge la categoria „junk”.

Criza generată de pandemie a dus la retrogradări de ratinguri sau perspective pentru peste 2.000 de companii sau ţări, datorii de aproape 400 de miliarde de dolari intrînd în teritoriul „junk”. Cei 119 potenţiali îngeri căzuţi aflaţi în pericol la acea dată, conform S&P Global, aveau obligaţiuni de 595 miliarde de dolari, iar pe listă se află şi două ţări, Columbia şi România.

AFACERI DE LA ZERO