Bănci și Asigurări

Agenţia internaţională de rating Fitch a reconfirmat ratingul României la „BBB minus” şi a menţinut perspectiva negativă

Agenţia internaţională de rating Fitch a reconfirmat...

Autor: Alexandru Nanu

09.04.2022, 10:56 2103

Agenţia internaţională de rating Fitch a reconfirmat ratingul suveran al României la „BBB minus” şi a menţinut perspectiva negativă în data de 8 aprilie 2022.

Ratingul „BBB-” acordat României este susţinut de apartenenţa la UE şi de fluxurile de capital din UE care susţin investiţiile şi stabilitatea macro-economică, precum şi de indicatori de PIB pe cap de locuitor, guvernanţă şi dezvoltare umană care sunt peste egali din categoria „BBB”. Acestea sunt echilibrate în raport cu deficitele bugetare şi de cont curent mai mari decât cele similare, un istoric slab de consolidare fiscală şi rigidităţi bugetare ridicate şi o poziţie netă de debitor extern destul de ridicată.

Perspectivele negative reflectă incertitudinea continuă cu privire la implementarea de abordare a dezechilibrelor fiscale structurale pe termen mediu şi impactul războiului politicilor din Ucraina şi crizei energetice asupra performanţei economice, fiscale şi externe a României.

Guvernul şi-a depăşit obiectivele bugetare în 2021 (estimam deficitul de angajamente la 7,5% din PIB faţă de 8% din buget) datorită performanţei puternice a veniturilor şi subexecuţiei de capitaluri. Această poziţie de pornire mai bună decât se aştepta, precum şi angajamentul guvernului de a adera la limitele cheltuielilor cu salariile şi pensiile în 2022 (cum a fost cazul în 2021), vor ajuta autorităţile să gestioneze presiunile tot mai mari asupra cheltuielilor care decurg din creşterea macro-provocărilor. Plafonul energetic va avea un cost net modest pentru buget (cea mai mare parte va fi finanţat prin impozitarea profiturilor producătorilor de energie), iar autorităţile estimează costurile pentru refugiaţii ucraineni la cel puţin 1 miliard de euro (0,4% din PIB). Cu toate acestea, credem că este posibil să existe cereri suplimentare pentru măsuri de sprijin, a căror sferă de aplicare va depinde în mare măsură de accesul la finanţare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO