Bănci și Asigurări

Agitaţia de pe piaţa valutară s-a temperat în martie: tranzacţiile au scăzut cu 15% faţă de ianuarie şi februarie

Agitaţia de pe piaţa valutară s-a temperat în martie:...

Autor: Ciprian Botea

10.04.2014, 00:03 152

Piaţa valutară de la Bucureşti a încheiat lu­na trecută cu un volum de tranzacţii de 31 de miliarde de euro, echivalentul unei medii zilnice de 1,45 mld. euro, respectiv cu 15% sub media primelor două luni din acest an, potrivit datelor BNR. Media zilnică fusese de peste 1,7 miliarde de euro în ianuarie şi fe­brua­rie, pe fondul intensificării activităţii ju­cătorilor străini.

Apetitul străinilor pentru active deno­mi­nate în valute ale ţărilor emergente scăzuse la începutul anului, inclusiv în contextul crizei politice din Ucraina, dar ulterior temerile s-au temperat. După o creştere spre 4,55 lei/euro în ianuarie şi februarie, cursul a scăzut în prezent la 4,45 lei/euro.

Dinamica tranzacţiilor pe piaţa valutară a fost influenţată la începutul anului inclusiv de volumul mai mare al tranzacţiilor comerciale externe.

Exporturile şi importurile au crescut cu aproape 10% în primele două luni din acest an, faţă de aceeaşi perioadă din 2013.

În fiecare zi băncile cumpără şi vând valută fie în relaţie cu clienţii lor, fie între ele, pentru a-şi regla poziţiile. În total, în luna martie tranzacţiile derulate de bănci au însumat zilnic, pe medie, 1,45 mld. euro, din care operaţiunile interbancare au însemnat 228 mil. euro. Restul au fost operaţiunile cu clientela, segment în care sunt însă incluse şi tranzacţiile derulate cu jucătorii off-shore.

Piaţa valutară a înregistrat şi luna trecută un deficit de valută din operaţiunile derulate de bănci cu clientela. Astfel, vânzările zilnice de valută au fost, pe medie, cu 11 mil. euro mai mari decât cumpărările de la clienţi.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.04.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO