Bănci și Asigurări

Agricultura, industria şi serviciile, cele mai creditate în martie

Agricultura, industria şi serviciile, cele mai creditate...

Autor: Liviu Popescu

15.05.2015, 00:03 288

Agricultura, industria şi serviciile au fost sectoarele economice cu cea mai bună evoluţie în luna martie comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor din cel mai recent raport lunar al BNR.

La polul opus, stocul de credite din sectorul construcţiilor a scăzut cu 1,6%, în timp ce împrumuturile acordate administraţiei s-au contractat cu 0,6%.

Stocul creditelor acordate companiilor care activează în agricultură a crescut cu 9% în ultimul an şi a ajuns la 12 mld. lei. Cu toate că împrumuturile acordate acestui sector au înregistrat cel mai mare ritm de creştere, ponderea acestora în totalul creditelor şi angajamentelor acordate de bănci rămâne totuşi redusă, respectiv 4%. La nivel agregat, creditele şi angajamentele asumate de instituţiile de credit însumau 317 mld. lei la finalul lunii martie, cu 10 mld. lei peste aceeaşi lună a anului trecut. Comparativ cu luna februarie, sumele acordate au crescut cu 3 mld. lei.

Firmele care activează în industrie aveau un stoc de credite de 63 mld. lei, în creştere cu 5% faţă de martie 2014, în timp ce firmele din servicii au cel mai mare volum de credite, respectiv 81 mld. lei, în creştere uşoară faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut.

Creditarea în construcţii a ajuns în martie la 32 mld. lei, în scădere cu 500 mil. lei faţă de aceeaşi perioadă din 2014, în timp ce finanţările care au mers către administraţie au scăzut uşor la 16 mld. lei.

Creditele acordate sectorului de intermediere financiară au ajuns în martie la 7,5 mld. lei, în creştere cu 1,5 mld. lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Sectorul de intermediere financiară cuprinde şi creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, care la rândul lor finanţează alte sectoare din economie.

Sumele acordate persoanelor fizice reprezentau în martie o treime din totalul sumelor acordate, valoarea acestora ridicându-se la 105 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO