Bănci și Asigurări

Agricultura îşi continuă ascensiunea, fiind cel mai creditat sector economic

Agricultura îşi continuă ascensiunea, fiind cel mai...

Autor: Mircea Nica

16.08.2021, 07:30 335

Agricultura, un sector economic pe care băncile comerciale au pus accent în ultimii ani, îşi continuă avansul în prima jumătate a anului (S1) 2021, înregistrând un avans semnificativ al finanţărilor acordate şi asumate de bănci de 22,2 mld. lei, cu aproape 17% mai mult comparativ cu soldul de la finalul pri­melor şase luni ale anului trecut, conform datelor BNR.

Din punctul de vedere al ponderii, agricultura a ră­mas la o pondere în creditele totale acordate şi asumate de bănci pe piaţa locală în continuare sub 5%, mai exact 4,6%. Cu toate acestea, se observă un avans al pon­derii de 0,2 puncte procentuale în cazul soldului finan­ţărilor agriculturii la finalul primelor şase luni din 2021.

Serviciile sunt un alt sector care a înregistrat o dina­mică ridicată a creditării, cu un avans de 13,9% al soldului creditelor la finalul lunii iunie 2021, faţă de nivelul sol­dului de la finalul primelor şase luni din 2020, ajungând la finanţări de 120,3 mld. lei.

Ponderea serviciilor din totalul creditelor acordate şi an­gajamentele asumate de instituţiile de credit la finalul lu­nii iunie 2021 se afla la un nivel de 24,8%, cu 0,5 puncte pro­centuale mai mult comparativ cu luna iunie a anului 2020.

Prin urmare, serviciile reprezintă un sfert din totalul creditelor acordate de bănci în economia locală.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO