Bănci și Asigurări

Cum ajută firmele exportatoare economia şi cât de expuse sunt pe sistemul bancar. Creditele firmelor exportatoare în Germania şi Italia reprezintă circa 40% din totalul portofoliului corporativ al băncilor, iar aceste firme asigură o treime din exporturile României

Cum ajută firmele exportatoare economia şi cât de...

Autor: Claudia Medrega

20.01.2020, 19:35 184

BNR: deşi pentru moment nu sunt semne de îngrijorare, băncile creditoare pot deveni vulnerabile la o deteriorare bruscă a sănătăţii companiilor expuse la economiile vecine.

 

Firmele care exportă în Germania şi Italia au credite de aproximativ 50 mld. lei de la bănci, reprezentând circa 40% din totalul portofoliului corporativ al băncilor, şi asigură o treime din exporturile României, după cum reiese din datele BNR.

„Firmele care exportă în Germania şi Italia sunt importante atât pentru economia reală, cât şi pentru sectorul bancar (reprezintă 38% din totalul portofoliului corporativ al băncilor şi 33% din exporturile României). Comparativ cu media economiei, firmele exportatoare în Germania şi Italia înregistrează rate mai reduse ale profitabilităţii (rata ROE de 15% în 2018, comparativ cu 19,5% la nivelul sectorului) şi ale poziţiei de lichiditate. Cu toate acestea, nivelul de îndatorare este, la rândul său, mai redus (raportul datorii pe capital de aproximativ 100%, faţă de 196%)“, susţine BNR în cea mai recentă ediţie a Raportului asupra Stabilităţii Financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO