Bănci și Asigurări

Aknur Jumatova, director de investiţii la IFC Europe: Proiectele de sănătate în parteneriat public-privat reprezintă 32% din portofoliul IFC

Summitul Ţuca Zbârcea & Asociaţii/IFC „Viziune şi strategie pentru atragerea de investiţii private în infrastructura din România”

Aknur Jumatova, director de investiţii la IFC Europe:...

Autor: Răzvan Botea

16.05.2023, 12:47 69

Aknur Jumatova, director de investiţii la IFC Europe: Proiectele de sănătate în parteneriat public-privat reprezintă 32% din portofoliul IFC

Aknur Jumatova, director de investiţii (sectorul sănătate), IFC Europe, a spus, la summitul Ţuca Zbârcea & Asociaţii/IFC „Viziune şi strategie pentru atragerea de investiţii private în infrastructura din România”, că 32% din portofoliul IFC este realizat din parteneriat publice-private din domeniul sănătăţii. IFC (International Finance Corporation) este divizia de investiţii a Băncii Mondiale. 

„Proiectele pe sănătate în PPP reprezintă 32% din portofoliul IFC.”

Ce a mai spus Aknur Jumatova la summitul Ţuca Zbârcea & Asociaţii/IFC „Viziune şi strategie pentru atragerea de investiţii private în infrastructura din România”:

De ce este nevoie de PPP pentru construirea de spitale? Am văzut în pandemie că este nevoie de această infrastructură. Spaţiul fiscal este mic şi vedem că statul nu are bani pentru construcţia şi  dotarea spitalelor. Nu spunem că este nevoie de PPP, dar în unele proiecte este foarte interesant

De ce PPP? Investitorul administrează şi spitalul 25 de ani, apoi îl predă sectorului public, în anumite condiţii.

Unul dintre elementele cheie este că sectorul public se poate concentra strict pe serviciile clinice şi nu pe administrare.

Structura proiectelor depinde de la ţară la ţară, de la concesionar la concesionar.

În România este nevoie de spitale, numărul de paturi de spital pe cap de locuitor este unul dintre cele mai reduse. De asemenea este nevoie ca paturile de spital să se ridice la nivelul aşteptărilor pacienţilor.

Construcţia unui spital în PPP numai cu bani de la partenerul privat este complicată, pentru că statul are acces la bani mai ieftini.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO