Bănci și Asigurări

Al doilea val de majorari de capital aduce 14 mil. euro in piata asigurarilor

Al doilea val de majorari de capital aduce 14 mil. euro in piata asigurarilor

Click pentru imaginea marita

20.06.2006, 20:15 17

Actionarii companiilor de asigurari investesc in acest an circa 14 milioane de euro pentru a respecta normele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) cu privire la capitalul social minim al asiguratorilor.
Aceasta este ultima etapa a procesului de majorare a capitalului asiguratorilor, inceput anul trecut, pentru alinierea la directivele Uniunii Europene. Societatile ABC Asigurari, Asito Kapital, Asigurari Global si City Insurance au finalizat deja majorarile de capital. Aproape toate celelate 11 societati care au nevoie de capital suplimentar se afla in faze avansate ale procesului de majorare. Acestea urmeaza sa opereze majorari in valoare totala de aproape 11 milioane de euro pentru a atinge limita minima impusa de CSA.
Actionarii Euroasig, companii din grupul VGB, asteapta aprobarea Procuraturii pentru a majora capitalul societatii de asigurari, administratorii VGB, fratii Iancu, fiind inculpati in dosarul Rafo.
"Actionarul majoritar are conturile blocate, dar speram sa se aprobe majorarea pana la termenul impus de CSA", a declarat Ovidiu Voinea, directorul general al Euroasig.
In general, au avut nevoie de capital suplimentar companiile mici, care detin cote de piata de sub 1%. Chiar daca au afaceri reduse, aceste societati raman in piata deoarece deruleaza afaceri cu actionarii sau sunt societati de nisa. Acesta este al doilea val de majorari de capital, dupa cel de la sfarsitul anului trecut, cand asiguratorii au operat majorari de capital in valoare de aproape 17 mil. euro.
Potrivit normelor Comisiei, companiile de asigurari trebuie sa dispuna, incepand cu luna iulie, de un capital social peste o anumita limita, in functie pe tipul de polite de care le vand.
Astfel, in cazul companiilor care practica activitatea de asigurari generale, cu exceptia celor obligatorii (asigurarile de raspundere civila auto), limita minima a capitalului este de circa 2,3 mil. euro (8 mil. lei).
Companiile care practica activitatea de asigurari generale sau de viata trebuie sa dispuna de un capital minim de 3,4 mil. euro (12 mi. lei).
In cazul in care o companie practica ambele timpuri de asigurari, capitalul minim al acesteia va fi de circa 6,8 mil. euro (24 mil. lei).
Daca asiguratorii nu isi vor majora capitalul social pana la 30 iunie, termenul-limita impus de CSA, acestia vor ramane fara autorizatie de functionare. In acest caz, companiile de asigurari trebuie sa isi transfere portofoliul in termen de sase luni de la data la care au ramas fara autorizatie. Companiile aflate in aceasta situatie isi pot relua activitatea daca opereaza o majorare de capital pana la sumele impuse de CSA in urmatoarele sase luni de la data retragerii autorizatiei de functionare.
Doar cateva companii au investit capital peste limita minima stabilita de CSA. Omniasig Life, societate de asigurari de viata controlata in proportii egale de Omniasig si israelienii de la TBI Holding, se afla in proces de dublare a capitalului social, de la 2,3 milioane de euro (8,1 mil. lei) la 4,6 mil. euro (16,2 mi. lei), cu 1,2 mil. euro peste limita necesara.
In acelasi timp, actionarii Delta Asigurari au aprobat majorarea capitalului companiei pana la 3,7 mil. euro (13 mil. lei), cu 0,3 mil. euro peste suma minima impusa de CSA. Delta Asigurari este controlata de Tabor Projects Limited, companie inregistrata in Marea Britanie, si Asociatia Salariatilor din SNP Petrom.
La inceputul acestui an, CSA a retras autorizatiile de functionare ale societatilor ABG Insurance, Mediterranea Assicurazioni (Medas), Mondial Assurances, Omniasig Addenda si Nationala, deoarece nu au operat majorari de capital potrivit normelor Comisiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO