♦ Noul Consiliu de Administraţie al BNR ar trebui să se discute în următoarele două săptămâni în comisiile parlamentare de specialitate, apoi să fie votat în plenul Parlamentului, iar legea să fie promulgată ulterior de către preşedintele Klaus Iohannis.
Alegerile pentru noul Consiliu de Administraţie al BNR au intrat în linie dreaptă, având în vedere că în prima parte a lunii octombrie expira mandatul actualului consiliu.
Conform unor surse politice, în acest moment există o listă pentru noul Consiliu de Administraţie, care ar fi fost discutată cu partidele parlamentare.
Mugur Isărescu rămâne pentru un nou mandat de guvernator, iar Leonardo Badea va deveni prim-viceguvernator, el fiind susţinut de Marcel Ciolacu şi PSD. Cosmin Marinescu, consilierul prezidenţial pe probleme economice al preşedintelui Klaus Iohannis, va deveni viceguvernator din partea PNL, iar Florin Georgescu, actualul prim-viceguvernator, va rămâne viceguvernator, din partea PSD.
Au fost mai multe discuţii în jurul lui Florin Georgescu, dar până la urmă s-a optat pentru susţinerea lui şi în noul Consiliu de Administraţie de către PSD.
Pentru celelalte 5 poziţii neexecutive în Consiliul de Administraţie al BNR se vehiculează următoarele nume - Csaba Balint, actual membru în CA din partea UDMR, îşi va păstra funcţia, Cristian Popa, membru în CA din partea USR, îşi va păstra funcţia, iar cele trei noi nume vehiculate sunt Nicolae Istudor, rectorul ASE, Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM şi Horia Neamţu, din partea AUR, profesor ASE, fost consilier la Curtea de Conturi şi fost preşedinte al Consiliului de supraveghere al BCR.
Noul Consiliu de Administraţie al BNR ar trebui să se discute în următoarele două săptămâni în comisiile parlamentare de specialitate, apoi să fie votat în plenul Parlamentului, iar legea să fie promulgată ulterior de către preşedintele Klaus Iohannis.
Mugur Isărescu, în vârstă de 75 de ani, este guvernator al BNR din 1990, fiind la al şaselea Consiliu de Administraţie.
Numirile în Consiliul de Administraţie al BNR, care este format din 9 membri, 4 executivi şi 5 neexecutivi, sunt discutate la nivel politic, având în vedere că sunt votate în Parlament.
Istoric, există un algoritm politic pe baza căruia se discută, fiecare doritor având nevoie de susţinere politică.
Formal, oricine ar putea să îşi depună CV-ul la Comisiile de Specialitate, să fie chemat la audieri, dar în final, membrii partidelor din comisie şi apoi parlamentarii primesc indicaţii de la liderii partidelor pe cine să voteze.
Cum este aleasă conducerea BNR
► Numirile în Consiliul de Administraţie al BNR, care este format din 9 membri, 4 executivi şi 5 neexecutivi, sunt discutate la nivel politic, având în vedere că sunt votate în Parlament.
►Istoric, există un algoritm politic pe baza căruia se discută, fiecare doritor având nevoie de susţinere politică.
►Formal, oricine ar putea să îşi depună CV-ul la comisiile de specialitate, să fie chemat la audieri, dar în final, membrii partidelor din comisie şi apoi parlamentarii primesc indicaţii de la liderii partidelor pe cine să voteze.