Bănci și Asigurări

Alexandre Maymat, şeful SocGen Camerun, va prelua conducerea BRD în prima parte a lui 2012

Guy Poupet, 60 de ani, conduce BRD de doi ani, mandatul său fiind suprapus complet perioadei de criză, însă cu toate acestea BRD s-a menţinut ca fiind cea mai profitabilă bancă

Alexandre Maymat, şeful SocGen Camerun, va prelua conducerea BRD în prima parte a lui 2012

Autor: Razvan Voican

09.12.2011, 00:05 1139

Francezii de la Société Générale pregătesc pentru prima parte a anului viitor schimbarea preşedintelui BRD, Guy Poupet urmând să fie înlocuit cu un conaţional, Alexandre Maymat, care a condus operaţiunile grupului în Camerun.

Poupet, 60 de ani, tocmai împlineşte doi ani de când a preluat conducerea BRD. El l-a urmat pe longevivul Patrick Gelin, care a fost şeful băncii timp de opt ani, devenit o figură recunoscută pe piaţă ca lider al celei de-a doua mari bănci de pe piaţă.

Decizia de înlocuire a lui Poupet este neaşteptată având în vedere că bancherul venise cu un mandat pe patru ani.

Poupet a venit în toamna lui 2009 de la filiala SocGen din Egipt, iar succesorul său Alexandre Maymat vine de pe postul de preşedinte executiv al Société Générale Camerun. Viitorul preşedinte al BRD i-a fost prezentat ieri guvernatorului BNR Mugur Isărescu cu ocazia unei vizite făcute la Bucureşti de mai mulţi oficiali ai SocGen în frunte cu Jean-Louis Mattei, şeful diviziei internaţionale a SocGen. Sorin Popa va pleca la Paris chiar pe postul de consilier al lui Mattei, însărcinat cu dezvoltarea reţelei internaţionale a grupului francez.

Société Générale este prezentă în Camerun din 1947, deţinând în prezent 58,1% din acţiuni. Banca africană are o pondere foarte redusă în economia grupului, performanţa sa nefiind menţionată în situaţiile financiare periodice publicate la Paris. Asemenea BRD, Société Générale Camerun face parte din divizia internaţională a grupului francez, aflată în subordinea lui Mattei, unul dintre veteranii echipei de top management din Franţa şi cel care a condus proiectul de preluare a BRD de către SocGen în 1999.

Sorin PopaOpţiunea francezilor poate părea surprinzătoare având în vedere că Severin Cabannes, vicepreşedinte executiv al SocGen, vorbea în urmă cu doi ani despre posibilitatea numirii unui român la conducerea subsidiarei locale, susţinând că nu există preocuparea stabilirii unei tradiţii ca poziţia de preşedinte al BRD să fie încredinţată unui francez. Cabannes menţiona însă şi o condiţie nu foarte uşor de îndeplinit de managerii din BRD: acumularea unei experienţe de 3 - 4 ani pe altă piaţă din grup la nivel de top management.

În cei doi ani petrecuţi la cârma BRD Poupet şi-a format o imagine de şef de bancă relativ discret, cu puţine apariţii publice şi care nu s-a remarcat printr-o implicare deosebită în problemele generale ale comunităţii bancare locale.

El a venit în România din toamna lui 2009 pentru a cunoaşte BRD şi a se pregăti de preluarea mandatului de preşedinte al băncii de la 1 ianuarie 2010. Similar, Maymat a venit la Bucureşti zilele acestea pentru a-şi pregăti instalarea probabil în cursul lunii februarie a anului viitor.

Poupet a luat lecţii de română, considerând important să cunoască limba locală, dar a renunţat apoi din cauză că administrarea băncii în timpul acestei recesiuni prelungite a început să-i răpească din ce în ce mai mult timp.

Poate însă citi fără probleme un text în româneşte. La cât de mare este reţeaua teritorială de peste 900 de unităţi a BRD, povesteşte că a vizitat deja toate regiunile din ţară.

El spunea că s-a adaptat bine, simţindu-se confortabil într-o ţară latină. De-a lungul carierei sale de peste 35 de ani construită în grupul Société Générale, a acumulat experienţă în ţări de culturi diverse, de la Argentina la Senegal, de la Cehia în Egipt şi acum în România cu un mandat de patru ani.

Poupet şi-a preluat mandatul de preşedinte al BRD în plină perioadă de criză economică, însă declara că misiunea sa nu a fost atât de grea datorită faptului că banca are un model de business robust şi o rentabilitate bună.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO