Bănci și Asigurări

Alexandru Stănoiu, KPMG: Există o tendinţă de criminalizare a procedurilor administrative şi judiciare

Autor: Roxana Rosu

20.01.2016, 10:37 382

Numărul inspecţiilor fiscale, normale, încrucişate sau antifraudă sunt în creştere şi toate au tendinţa de a debuşa în zona penală,existând o tendinţă de criminalizare a procedurilor administrative şi judiciare, a spus Alexandru Stănoiu, Managing Associate, NTMO, firma de avocatură asociată KPMG Legal, în cadrul conferinţei Relaxare fiscală, litigii şi amnistie in 2016. Cu ce preţ?

”Zona concurenţei şi cea fiscală nu sunt aşa separate pe cât se crede. Pe fiscal, am văzut că a  crescut numărul inspecţiilor fiscale, normale, încrucişate, antifraudă. Toate au tendinţa de a debuşa în zona penală, organele fiscale se sesizează foarte repede, mai ales pe zona de evaziune ficală şi spălare de bani. Organele fiscale nu motivează mereu deciziile. Sfătuim clienţii să facă uz de toate căile de atac puse la dispoziţie de Codul de procedură fiscală şi civilă, inainte de a ajunge la instanţă”.

Ce a mai declarat Alexandru Stănoiu

Soluţia este apelarea la ajutor specializat, fiscal şi penal.

La dreptul concurenţei, reglementările antitrust vizează bunăstarea consumatorului prin concurenţă echilibrată. Consiliul Concurenţei e foarte activ, una din cele mai active la nivel european. Mediul de afaceri trebuie să fie conştient pentru a se conforma şi a se proteja. Amenzile sunt foarte mari, până la 10% din CA a grupului, nu doar persoana juridică investigată. Există şi aici o tendinţă de criminalizare, şi local şi european. Sunt discuţii pentru un Parchet european, cu competenţe şi în concurenţă.

În acelaşi timp, există direcţia de a acorda în investigaţiile de concurenţă a garantiilor la proces echitabil, la confidenţialitate avocat-client, interzicerea auto-incriminării, care se aplicau in materie penală, dar acum se aplică şi la dreptul concurenţei, având în vedere sancţiunile foarte mari, dar şi modalităţile de investigaţie a inspectorilor, aşa cunsocutele dawn-raids.

Sancţiunile sunt pedeapsa penală 6 luni-5 ani sau amendă. Denunţătorul primeşte imunitate la pedeapsă, dar doar primul denunţător, ceea ce încurajează un pic delaţiunea. Dar doar aşa se poate sparge un cartel. Plus reducerea la jumătate a pedepsei dacă colaborează pe parcusul anchetei.

Un alt risc extra-penal este acţiunea în despăgubiri intentată de o persoană care se consideră defavorizată de autorităţi, art 64 din legea 21/1996. Cuantumul despăgubirilor este nelimitat, depinde de instanţă, nu se limitează la cei 10% din CA. Proba in litigii este mult usurată de reclamant pentru că se poate folosi de probele colectate de inspectorii de concurenţă preluate de la persoanele investigate.

Clienţii trebuie să verifice compatibilitatea acordunilor, contractelor, cu acţiunile din domeniul concurenţei, precum şi la schimburile de informaţii, mai ales în cadrul informaţiilor profesionale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO