Bănci și Asigurări

Alin Chitu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor: Am început să evaluăm la nivelul bugetului implicaţiile conflictului din Ucraina, după cum merg lucrurile în trimestrul 1 vom avea o scădere economică, ceea ce practic înseamnă o recesiune tehnică

”A crescut costul de finanţare a bugetului, trebuie să primim refugiaţi. Evaluăm inclusiv impactul sancţiunilor economice”

Alin Chitu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor:...

Autor: Mircea Nica

28.02.2022, 13:12 535

Alin Chitu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor a declarant la Conferinţa ZF/EY că Ministerul a început să evalueze impactul conflictului din Ucraina, a bugetuluk, asupra încasărilor bugetare, asupra economiei şi tot ce decurge din acest lucru. 

El spune că deja în trimestrul 1, după cum arată datele, vom avea o scădere economică ceea ce coroborat cu scăderea economică din trimestrul 4, înseamnă că România a intrat într-o recesiune economică tehnică (două trimestre consecutive de scădere).

El a precizat că se vede o creştere a costurilor de finanţare ale bugetului, randamentul titlurile de stat pe 10 ani de pe piaţa secundară a crescut la 6%, urmează costul refugiaţilor, ceea ce va impacta bugetul . 

Nu în ultimul rând este impactul compensării preţului la energie pe care Alin Chitu nu a vrut să îl menţioneze. Aici trebuie să răspundă Ministrul Energiei, a menţionat el. 

Conform ultimelor date, impactul va depăşi 3 mld. euro, bani care trebuie plătiţi de la buget. 

Secretarul de stat a menţionat că acum se fac evaluările legate de impactul în economia României a sancţiunilor economice impuse de ţările occidentale Rusiei. 

Economia României începe să fie puternic afectată de explozia inflaţiei, creşterea preţurilor la energie şi gaze, o încetinire a activităţii economice, iar acum conflictul din Ucraina este cireaşa de pe tort.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO