Bănci și Asigurări

Allianz-Tiriac mai investeste 27 mil. euro in pensiile private

21.01.2008, 21:26 21

Allianz-Tiriac Pensii Private va mai investi inca 100 de milioane de lei (circa 27 de milioane de euro) printr-o operatiune de majorare de capital aflata acum in desfasurare, a declarat pentru ZF Crinu Andanut, CEO al companiei. Majorarea de capital va include 10 milioane de lei in capital social subscris si varsat si o prima de emisiune de 90 de milioane de lei, care va constitui capital de lucru, a mai precizat el.
Astfel, capitalul social al companiei va ajunge la 30 de milioane de lei (8,1 milioane de euro), investitia totala fiind substantial mai mare, a afirmat Andanut. Allianz-Tiriac este a doua companie ca marime pe piata pensiilor obligatorii (pilonul II), numarul de clienti atrasi in cele patru luni fiind estimat la 900.000.
Companiile de pensii private au operat mai multe majorari de capital in ultima perioada, aceasta fiind principala sursa de finantare a investitiilor masive realizate la startul sistemului.
In total, cele 18 companii de pensii au un capital social de aproximativ 200 mil. euro. Spre comparatie, liderul pietei, ING, are un capital social de circa 66 mil. euro, fiind in acelasi timp si cea mai capitalizata companie de pensii private. ING a atras aproximativ 1,2 milioane de participanti in cele patru luni de vanzare.
Campania initiala de aderare a luat sfarsit joi, 17 ianuarie. Potrivit estimarilor celor mai mari companii, aproximativ 3,6 milioane de clienti au aderat la cele 18 fonduri de pensii, adica peste o treime din populatia ocupata a tarii si 70% din numarul total de salariati.
Investitiile totale de pe piata sunt acum estimate la 500-600 de milioane de euro, din care capitalul social este de numai 200 de milioane de euro. Practic, atragerea unui singur client a costat fiecare companie, in medie, aproximativ 150 de euro. Companiile isi vor recupera banii investiti acum in urmatorii 7-15 ani, Allianz-Tiriac avand un business plan care prevede punctul de breakeven (cand veniturile totale egaleaza investitiile facute) in urmatorii sapte ani.
Allianz-Tiriac Pensii Private activeaza si pe piata pensiilor facultative (pilonul III). Cele doua fonduri facultative administrate de companie cumuleaza cei mai multi clienti.
Anul acesta, atentia pietei de pensii private se va muta de la segmentul obligatoriu (pilonul II) catre cel facultativ (pilonul III), unde companiile de profil spun ca exista loc substantial de crestere. Numarul celor sapte fonduri din prezent se va dubla, iar clientii ce isi vor face o pensie facultativa va fi de ordinul sutelor de mii, potrivit estimarilor jucatorilor.
Un rol important il vor avea angajatorii, care pot contribui la o pensie facultativa in numele salariatilor si care vor asigura o buna parte din cresterea pietei pilonului III.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO