• Leu / EUR4.7274
  • Leu / GBP5.1830
  • Leu / USD4.2656
Bănci și Asigurări

Allianz-Ţiriac susţine că a menţinut prima medie la tarifele RCA pentru persoane fizice în 2015 la 540 de lei, la fel ca în 2014

Allianz-Ţiriac susţine că a menţinut prima medie la tarifele RCA pentru persoane fizice în 2015 la 540 de lei, la fel ca în 2014

Autor: Sorin Pâslaru

12 feb 2016 588

Allianz-Ţiriac, cea mai mare companie de asigurări din România din punct de vedere al primelor brute subscrise, afirmă că a menţinut în 2015 o primă medie la RCA de circa 540 de lei pe an, „sensibil egală” cu valoarea din 2014.

„S-au făcut doar reglaje fine în funcţie de profilul de risc”, a spus Remi Vrignaud, directorul general al Allianz Ţiriac Asigurări. Pe de altă parte, compania arată că a majorat cu circa 19% prima medie per poliţă pe totalul portofoliului de asiguraţi RCA a companiei, în principal ca urmare a creşterii ponderii clienţilor persoanelor juridice în portofoliul de asiguraţi RCA ai companiei.

Discuţiile privind majorarea tarifelor la RCA, atât la persoane fizice cât şi la persoane juridice, au tensionat piaţa asigurărilor în ultimul an. La începutul lui 2015 au fost acuzaţii la adresa companiilor de asigurări că au majorat primele la poliţele emise pentru tineri, pentru ca la sfârşitul anului să apară acuzaţii de la companiile de transport privind creşteri nejustificate de tarife la RCA pentru camioane şi autocare.

Percepţia generală este că firmele de asigurare au majorat masiv tarifele RCA după ieşirea din piaţă a firmei de asigurări Astra prin faliment, unul din cei mai mari jucători din acest segment, dar asigurătorii contestă.

„La persoanele juridice au fost segmente de clienţi pentru care, urmare a înrăutăţirii semnificative a daunalităţii, tarifele au fost majorate; la anumite categorii de vehicule comerciale de mare tonaj, în funcţie de domeniul de activitate, tarifele RCA au cunoscut creşteri de 50%”, arată compania.

Allianz Ţiriac a vândut anult recut 275.000 de poliţe RCA de pe care a încasat prime brute de 256 mil.lei.

Compania a plătit daune de 125 mil.lei în 2015 şi a făcut rezerve de daună pentru incidentele întâmplate anul trecut de 95 mil.lei, deci în total a avut „cheltuieli cu daunele” la capitolul RCA de 220 mil.lei.

Diferenţa între primele brute între 256 mil.lei şi cheltuielile cu daunele la RCA de 220 mil.lei, de 36 mil.lei, este însă insuficientă pentru a acoperi comisioanele către brokeri şi agenţi, cheltuielile administrative ale companiei şi contribuţiile obligatorii la Biroul Carte Verde, pentru fondul de rezoluţie, de garantare şi pentru funcţionarea ASF, susţine compania.

„Toate aceste contribuţii se ridică în prezent la 6,5% din primă. Numai contribuţia la Biroul Asigurărilor Auto este de anul acesta 2%, faţă de 0% în 2014”, a spus Aurel Badea, director al Direcţiei Subscriere în cadrul Allianz Ţiriac.

Compania spune că plăteşte comisioane mai mici pentru brokeri, de 10% acum faţă de 11-12% în anii anteriori. Încasările din RCA reprezintă 25% din portofoliul Allianz Ţiriac, ceea ce înseamnă că firma a avut anul trecut afaceri de 1,024 mld.lei.

Remi Vrignaud, directorul general al firmei, afirmă că strategia companiei este de a nu majora expunerea pe RCA.

Ca urmare a protestelor din piaţa asigurărilor la adresa tarifelor RCA, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), asiguratorii şi brokerii s-au pus la masă şi discută acum o lege specială pentru RCA prin care tarifele să devină cât mai transparente, iar asiguratorii să le poată justifica.

De când a început criza RCA, ASF a obligat printr-o normă cele nouă companii de asigurare care vând RCA să folosească ca tarif final doar prima tehnică, determinată pe baza daunelor şi a costurilor administrative şi de vânzare. Anterior, asiguratorii puteau să iasă pe piaţă cu un preţ şi de 3-4 ori mai mare decât prima tehnică, pentru a arăta că refuză să mai încheie poliţe într-un anumit sector RCA sau pe un anumit segment de clientelă.

De asemenea, o altă normă dată de ASF prevede ca furnizorii RCA să nu mai fie nevoite să aibă o reprezentanţă în fiecare judeţ şi companiile străine să poată vândă mai uşor poliţe pe piaţa locală, doar printr-o notificare.

Companiile de asigurări sunt obligate din decembrie 2015 să trimită informaţii despre toate poliţele RCA vândute, astfel încât ASF să poată urmări evoluţiile acestora.

 
 
Principalele valute BNR - miercuri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7274
Diferență: 0,0021
Ieri: 4.7216
Azi: 4.2656
Diferență: 1,1189
Ieri: 4.2238
Azi: 5.1830
Diferență: 1,4663
Ieri: 5.1033
Azi: 4.3506
Diferență: 0,2997
Ieri: 4.3355