Bănci și Asigurări

Alpha Bank a raportat un castig de 45,8 milioane de euro

Alpha Bank a raportat un castig de 45,8 milioane de euro

Sergiu Oprescu spune ca va fi foarte atent la managementul riscurilor si la echilibrarea bilantului

25.02.2009, 18:32 27

Alpha Bank a obtinut anul trecut pe plan local un profit brut de 45,8 milioane de euro, in crestere cu aproape 21% fata de anul precedent, potrivit datelor prezentate la Atena de grupul elen. Majorarea profitului a venit pe fondul cresterii veniturilor operationale cu 65%, pana la aproape 185 de milioane de euro. In acelasi timp cheltuielile operationale au urcat mai incet, cu 51%, pana la aproape 106 milioane de euro.

"Pentru 2009 consideram ca prioritati un atent management al riscului, dublat de mentinerea unei balante echilibrate intre credite si depozite. Avem totodata in vedere eficientizarea unitatilor existente, perfectionarea angajatilor si cresterea notorietatii brandului. Alpha Bank Romania este o banca bine capitalizata, recent fiind realizata o majorare de capital", a comentat pentru ZF Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank Romania. Grecii au operat in decembrie o majorare a capitalului cu 20 de mil. euro, in special pentru a-si mentine indicatorii de stabilitate la niveluri confortabile.
Motorul cresterii creditarii a fost sectorul corporate, pe care banca si-a majorat expunerea cu un miliard de euro, respectiv 47%, pana la 3 miliarde de euro.
Alpha a crescut agresiv si pe retail, creditele de consum si cele ipotecare urcand cu ritmuri de peste 70%, insa de la o baza mai redusa. La sfarsitul anului trecut soldurile erau apropiate, de 580 de milioane de euro pentru creditele ipotecare, respectiv 568 de milioane de euro pentru cele de consum. Datele publicate de grup la Atena includ insa si finantarile externalizate din bilantul local. Alpha Bank Romania nu a publicat pe plan local rezultatele financiare. Potrivit propriilor estimari, cota de piata pe creditare a Alpha Bank a urcat anul trecut cu 1,7 puncte, pana la 8,2%.
Banca avea in decembrie 356.000 de clienti pe partea de economisire si 116.000 de clienti care contractasera credite cu garantii imobiliare. Grecii noteaza ca pe plan local ponderea creditelor neperformante este de 0,5% din valoarea portofoliului, pentru care au constituit provizioane de 20 de milioane de euro. La nivelul regiunii Europei de Sud-Est, ponderea medie a creditelor neperformante acumulate in bilanturi de subsidiarele grupului este de 2%.
Pe partea de economisire grecii au inregistrat o crestere mai modesta, cu 24%, pana la 1,46 miliarde de euro in decembrie anul trecut. In aceste conditii, raportul credite/depozite a urcat de la 230% la 284%, aratand o dependenta puternica a bancii de liniile de finantare, atrase in general de la grup.
Pe plan local sunt active nu mai putin de sapte grupuri financiare elene, care in ultimii ani au mers foarte agresiv pe creditare.
Recent, Banca Centrala a Greciei a avertizat grupurile bancare elene in legatura cu expunerea mare pe pietele emergente din regiunea Europei Centrale si de Est, care trec printr-o perioada foarte dificila. Grupul Alpha a primit un ajutor de 950 de milioane de euro la de statul elen. Autoritatile au avertizat insa bancile ca trebuie sa utilizeze fondurile pentru a stimula ecomomia locala si nu pentru a-si sustine subsidiarele.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO