Bănci și Asigurări

Alpha Bank: În industrie şi IT&C, productivitatea din România a înregistrat cea mai bună evoluţie din regiune

Alpha Bank: În industrie şi IT&C, productivitatea din...

Autor: Cristina Bellu

25.10.2022, 00:03 121

Productivitatea muncii din România a crescut în primul semestru (S1) din 2022 cu 18,6% an/an, fiecare persoană ocupată creând în medie 12.800 euro valoare adăugată brută în prima jumătate din acest an, notează o analiză a Alpha Bank semnată de Ella Kallai, economist-şef al instituţiei, şi Iulia Lungu, analist piaţă. 

Potrivit analizei, costul per salariat a crescut cu 10,3% în aceeaşi perioadă ajungând la 7.400 de euro, în timp ce randamentul muncii, un indicator succint de eficienţă, calculat ca raport între productivitate şi cost a ajuns la 1,7 în S1/2022, indicând că pentru fiecare euro plătit unui salariat ca remunerare salarială fiecare persoană ocupată din economie crea 1,7 euro valoare adăugată brută.

„Este cel mai bun randament al muncii atins în primele semestre de după 2018. Cu această valoare, România s-a situat în urma ţărilor din regiune, dar a devansat media UE. Decalajul faţă de ţările din regiune s-a redus comparativ cu cei trei ani anteriori“, se specifică în analiză. Totuşi, deşi economia a avut randamentul muncii cel mai slab comparativ cu ţările din regiune, au existat două sectoare în care randamentul muncii a fost peste cel realizat de aceste sectoare în regiune: industria şi sectorul informaţii şi comunicaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO