Bănci și Asigurări

Alpha Bank intra pe piata creditelor pentru nevoi personale

26.10.2005, 18:14 19

Alpha Bank si-a extins portofoliul de produse de finantare pentru clientii individuali cu credite pentru nevoi personale. Sub denumirea generala de Alpha4All, banca a lansat un pachet de finantari, mergand de la credite de valoare redusa, dar care pot fi obtinute intr-o perioada scurta, pana la imprumuturi de mare valoare.

Astfel, banca ofera finantari cuprinse intre 500 de euro (echivalent lei) si 50.000 de euro (echivalent lei sau dolari), pe perioade cuprinse intre 6 luni si 15 ani. Finantarile in valuta sunt insa disponibile numai pentru sume contractate mai mari de 5.000 de euro, respectiv o perioada de creditare mai mare de un an.

Dobanzile sunt variabile, fiind stabilite in functie de mai multe criterii, printre care suma contractata si perioada de rambursare. Pentru finantarile in lei dobanzile variaza intre 13% si 17% pe an, in timp ce la euro sunt in jurul nivelului de 9,25% pe an. La dolari dobanda este de 10% pe an.

"Acest tip de credit include o asigurare de viata fara costuri suplimentare, o dobanda variabila, posibilitatea de a plati comisionul de administrare de la inceput, prin includerea lui in suma imprumutata", spune Sergiu Oprescu, vicepresedinte executiv al bancii.

Alpha promite ca pentru imprumuturile mai mici de 5.000 de euro (echivalent in lei), solicitantii primesc suma de bani in mai putin de 24 de ore. Pentru aceste finantari banca nu solicita girant sau garantii reale.

In cazul creditelor cuprinse intre 5.001 si 10.000 de euro, banca accepta garantarea fie prin aducerea unui girant, fie prin gajul asupra unui autovehicul, ori alte tipuri de garantii, cum ar fi cele imobiliare, depozite colaterale sau certificate de depozit. Imprumutul trebuie rambursat insa in maximum 10 ani.

Daca valoarea creditului depaseste 10.000 de euro, banca solicita garantarea acestuia cu ipoteca asupra unui imobil aflat in proprietatea debitorului.

Alpha accepta, pentru dovedirea capacitatii de rambursare, atat venituri din salarii, cat si din pensii, dividende, chirii, diurne, drepturi de autor sau cele din profesii liberale. Venitul net lunar pentru o persoana trebuie sa fie mai mare de 100 de euro (echivalentul in lei), iar in cazul unei familii trebuie sa depaseasca 200 de euro. Imprumutul trebuie insa rambursat inainte ca debitorul sa implineasca varsta de 65 de ani.

Alpha Bank a obtinut in primele sase luni un profit net de 12,4 milioane de euro, in crestere cu aproape 67% comparativ cu rezultatul inregistrat la jumatatea anului trecut. Astfel, profitul net realizat in primul trimestru din 2005 reprezinta aproape trei sferturi din rezultatul bugetat pentru tot anul trecut. Activele totale ale Alpha Bank au crescut cu 30% de la sfarsitul anului trecut, ajungand la finalul lui iunie la 953 de milioane de euro. Cota de piata a bancii a crescut usor, pana la 3,2%, insa mai incet decat media pietei, conditii in care Alpha a coborat pe locul al zecelea in ierarhia institutiilor financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO