Bănci și Asigurări

Alpha Bank România realizează cu succes prima emisiune de obligaţiuni ipotecare în valoare de 200 mil. euro

Alpha Bank România realizează cu succes prima emisiune...

Autor: Tibi Oprea

26.06.2019, 14:43 449

Alpha Bank România a listat miercuri la Bucuresti prima emisiune de obligatiuni ipotecare, în valoare de 200 milioane euro, formată din 2.000 de titluri cu o valoare de 100.000 de euro fiecare, cu o dobândă variabilă de EURIBOR la şase luni plus 1,5% pe an, plătibilă semestrial. Obligaţiunile emise pe o perioadă de cinci ani sunt garantate cu credite ipotecare şi au primit ratingul Baa2 din partea Moody’s.

“Astăzi deschidem un nou capitol în istoria sistemului financiar-bancar local, aducând la Bursa de Valori din Bucureşti prima emisiune de obligaţiuni ipotecare. Este un moment important, România intrând astfel pe harta ţărilor care au o  piaţă activă a obligaţiunilor ipotecare, instrumente moderne de finanţare care vor contribui la dezvoltarea instituţiilor financiare şi a pieţei de capital”, a declarat Sergiu Oprescu, preşedinte executiv Alpha Bank România, în cadrul ceremoniei de deschidere a primei şedinte de tranzacţionare.

Tranzacţia a fost intermediată de banca de investiţii Barclays Bank PLC în calitate de lead manager şi Alpha Finance Romania în calitate de co-manager. La această primă emisiune au participat investitori instituţionali locali, dar şi internaţionali, precum International Finance Corporation (IFC) şi Banca Europeană de Dezvoltare şi Reconstrucţie (BERD).

Emisiunea de obligaţiuni ipotecare emisă de banca elenă reprezintă o premieră pentru sectorul financiar-bancar românesc, după ce Alpha Bank a fost prima bancă din România care a lansat un credit imobiliar, punând astfel bazele pieţei ipotecare locale. Alpha Bank a trebuit să demareze un proces de reformare a cadrului juridic pentru a putea pune în practică o astfel de emisiune. Astfel, trei ani şi jumătate au durat procesul de schimbări legislative, în timp ce procesul privind tranzacţia s-a întins pe o perioadă de un an. “Avem o legislaţie bună, dar mai avem nevoie să mai calibrăm pe ici pe colo”, a spus preşedintele executiv.

“Directiva obligaţiunilor ipotecare la nivel european a fost negociată şi închisă ca dosar în timpul mandatului României la preşedinţia Consiliului UE şi probabil va intra în vigoare undeva în septembrie-octombrie anul acesta. Ca atare, noi suntem extrem de bine puşi la punct cu ceea ce se va întâmpla prin transpunerea acestei directive în legislaţiile naţionale. Faptul că în România am avut legislaţia cu privire la obligaţiunile ipotecare implementată relativ curând, în anul 2016, după apariţia ghidului EBA cu privire la obligaţiunile ipotecare, ne permitem să spunem că România are astăzi una dintre cele mai aliniate legislaţii la cadrul creat de noua directivă europeană, ceea ce înseamnă că nivelul de ajustare sau de transpunere va fi minimal”, a mai declarat Sergiu Oprescu.

De asemenea, preşedintele executiv al Alpha Bank România a declarat că în viitor o să urmărească şi o eventuală emisiune de obligaţiuni ipotecare verzi. “Asta înseamnă că trebuie constituit acel segment de creditare ipotecară green mortgage şi trebuie să ne constituim un portofoliu.”

Obligatiunile ipotecare reprezinta o solutie de finantare des întalnita pe pietele financiare internationale, prin care banca emitenta urmareste sa îsi diversifice sursele de finantare, cat si sa scada costul mediu al acestora, atragand noi fonduri pentru dezvoltarea si extinderea activitatilor sale. Europa are o traditie de peste 150 de ani în acest domeniu, piata europena acoperind 83% din obligatiunile ipotecare emise si avand un volum de obligatiuni ipotecare emise de aproximativ 2 trilioane euro. Numai în ultimii 5 ani au fost emise obligatiuni ipotecare în UE de 400 de miliarde de Euro. La nivelul Uniunii Europene, aproximativ 27% din creditele ipotecare acordate de institutiile financiare sunt finantate prin emiterea de obligatiuni ipotecare, aceasta fiind o solutie frecvent utilizata de toate sistemele bancare din Europa.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO