Bănci și Asigurări

Alpha Bank si-a triplat profitul la 33 de milioane de euro

Alpha Bank si-a triplat profitul la 33 de milioane de euro

Evangelos Kalamakis, prim-vicepresedinte executiv al Alpha Bank

28.08.2008, 19:15 41

In iunie anul trecut, banca anuntase o scadere a profitului brut cu 34%, pe fondul cheltuielilor mari cu extinderea retelei. Portofoliul de credite al bancii a crescut cu 81% fata de iunie anul trecut, ajungand la 3,5 miliarde de euro, potrivit datelor publicate la Atena de banca-mama. In iunie anul trecut, grecii anuntau o crestere cu peste 120% a portofoliului, insa plecand de la o baza mai mica. In trimestrul al doilea banca a acordat imprumuturi de 516 milioane de euro.
Potrivit propriilor calcule, Alpha Bank a ajuns la o cota de piata de 7% pe creditare, in crestere cu 1,5 puncte fata de iunie anul trecut. Datele anuntate de grup includ si creditele externalizate din portofoliul local.
"In primul semestru, Alpha Bank a inregistrat fata de aceeasi perioada a anului trecut o crestere cu 165% a profitului brut, in condi-tiile continuarii planului de extindere a retelei teritoriale. In aceasta perioada ritmul de crestere a portofoliului de credite, cat si a depozitelor atrase, a fost mai rapid decat cel inregistrat in sistemul bancar", a spus Evangelos Kalamakis, prim-vicepresedinte executiv al Alpha Bank.
Alpha Bank a obtinut in primul semestru venituri operationale de 84,5 milioane de euro, in crestere cu aproape 86% fata de aceeasi perioada din anul precedent. In acest timp, cheltuielile operationale au urcat cu 52%, pana la 46,6 milioane de euro.
Pe plan local, Alpha este unul dintre cei mai mari zece jucatori din sistem dupa activele detinute. La sfarsitul anului trecut, banca se afla pe locul sapte, potrivit datelor BNR. Imaginea clasamentului la jumatatea anului este insa confuza, in conditiile in care jucatorii utilizeaza metodologii diferite de agregare a datelor.
Un alt grup elen, EFG Eurobank, a anuntat ca filiala sa locala (Bancpost) a ajuns la credite de 3,8 miliarde de euro, activele sale ridicandu-se la 5,3 miliarde de euro la jumatatea anului. Si aceste date includ insa credite externalizate. In schimb, austriecii de la Volksbank au calculat o valoare a activelor de 4,5 miliarde de euro la jumatatea anului si credite de 2,89 de miliarde de euro, toate fiind incluse in bilantul local.
In varful topului raman BCR si BRD-SocGen, care pastreaza un avans vizibil fata de urmatoarele banci. De la pozitia a treia, unde se gaseste Raiffeisen, cu active inregistrate local de 4,57 miliarde de euro, diferentele care separa jucatorii sunt mult mai mici, iar ierarhia poate fi schimbata chiar si de o miscare mai mare a cursului de schimb, in functie de structura pe valute a portofoliului.
Pe partea de atragere de depozite Alpha a crescut mai incet, soldul urcand cu 36%, pana la 1,33 miliarde de euro. In aceste conditii, banca este dependenta de finantarile atrase de la actionari si de pietele financiare, majoritatea jucatorilor locali fiind de altfel intr-o situatie similara. Alpha Bank opera in iunie o retea de 145 de unitati, cu 61 mai multe decat la jumatatea anului trecut.
Numarul unitatilor ar trebui sa ajunga la 200 pana la sfarsitul anului, potrivit unui plan multianual, care prevede extinderea retelei la 380 de unitati, pana in 2010. Numarul total al angajatilor bancii a crecut cu 697, pana la 2.210 persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO