Bănci și Asigurări

Alpha Bank: Cum soldul creditului prin rambursarea unei sume lunare nu poate fi decât descrescător, dobânda calculată la sold nu poate fi decât descrescătoare într-un scadenţar. Simularea unui scadenţar la un credit ipotecar pe scenariul ANPC nu poate fi efectuată. Nu există o soluţie matematică

Autor: Mircea Nica

31.05.2023, 09:00 2674

ANPC le-a transmis băncilor să facă noi scadenţare la clienţii cu credite pe termen lung cu rambursarea în rate egale a principalului şi a dobânzii Alpha Bank: Lunar se calculează şi se datorează dobânda la soldul creditului pentru numărul de zile dintre două scadenţe Pentru aceeaşi valoare a creditului, acordat pe aceeaşi perioadă cu aceeaşi dobândă, prima rată lunară a creditului în cazul în care se optează pentru rambursare în rate lunare descrescătoare este mai mare cu 30% decât în varianta de rambursare în rate lunare egale.

Simularea unui scadenţar la un credit ipotecar pe scenariul indicat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) cu rate lunare egale de principal şi dobândă nu poate fi efectuată pentru că nu există o soluţie matematică care să respecte modul de calcul al dobânzii agreate contractual, care reprezintă preţul contractului de credit, susţine Alpha Bank.

Simularea pe scenariul cu rate lunare egale de principal şi dobândă nu poate fi efectuată pentru că nu există o soluţie matematică care să respecte modul de calcul a dobânzii agreate contractual, care reprezintă preţul contractului de credit. Lunar se calculează şi se datorează do­bânda la soldul creditului pentru nu­mărul de zile dintre două scadenţe. Cum soldul creditului prin ram­bur­sarea unei sume lunare nu poate fi decât descrescător, dobânda cal­culată la sold nu poate fi decât descres­cătoare într-un scadenţar, a transmis Alpha Bank la solicitarea ZF.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO