Bănci și Asigurări

Alpha îşi curăţă rapid portofoliul imobiliar. Vedeţi aici ce scoate din bilanţ pentru indicatori mai buni

Alpha îşi curăţă rapid portofoliul imobiliar. Vedeţi aici ce scoate din bilanţ pentru indicatori mai buni

Autor: Cristi Moga

19.10.2011, 00:07 7747

Sub presiunea care afectează banca-mamă, Alpha Bank, unul dintre cei mai mari finanţatori de pe piaţa imobiliară locală în perioada de boom, a luat în ultimele săptămâni decizii de reducere a expunerii din bilanţ cu cel puţin 100 mil.euro pe două dintre cele mai costisitoare proiecte - turnurile cu apartamente Asmita şi turnurile de birouri City Gate.

După ce au solicitat în 10 octombrie intrarea în insolvenţă a firmei Asmita Gardens, care deţine peste 400 de apartamente nevândute, finanţate de Alpha cu circa 70 de mil. euro, grecii au cerut două zile mai târziu şi preschimbarea termenului iniţial dat de Tribunalul Bucureşti (6 februarie 2012), astfel că dosarul de insolvenţă va începe să fie judecat săptămâna viitoare, pe 24 octombrie.

Băncile au 2.000 de imobile la vânzare şi încep să lase la preţ. Aţi cumpăra o casă executată silit?

Pentru birourile City Gate din Piaţa Presei, pe care Alpha Bank, alături de acţionarii Bancpost şi Bank of Cyprus l-au refinanţat în august 2010 cu 80 mil. euro, dezvoltatorii au obţinut în septembrie o refinanţare de 100 mil. euro, de la Erste Bank, prin care au acoperit creditul de la băncile elene.

Dacă va fi deschis dosarul de insolvenţă împotriva Asmita Gardens şi, eventual, se va pronunţa falimentul, Alpha Bank, principalul creditor al proiectului, s-ar putea trezi cu un portofoliu impresionant de apartamente finalizate, dar care nu sunt încă racordate la utilităţi din cauza unui litigiu cu o valoare de circa 8 milioane de euro între dezvoltator (Asmita) şi constructorul Strabag.

Mai blândă, dar şi mai surprinzătoare, a fost varianta aleasă pentru proiectul de birouri City Gate din Piaţa Presei, pe care Alpha Bank, alături de acţionarii Bancpost (grupul Eurobank cu care Alpha este în proces de fuziune) şi Bank of Cyprus au decis să îl refinanţeze în august 2010 cu 80 de milioane de euro.

La doar un an distanţă, la sfârşitul lunii septembrie 2011, proprietarii celor două turnuri care au o situaţie stabilă - un grad de ocupare de peste 90% şi venituri anuale din chirii de aproape 9 milioane de euro anul trecut - au accesat o nouă refinanţare, de la Erste Bank, acoperind astfel creditul contractat de la băncile elene, respectiv Bank of Cyprus.

Pe piaţa locală puţine au fost proiectele imobiliare care au fost refinanţate de alte bănci după finalizarea construcţiei, în timp ce obţinerea unui asemenea credit de "refinanţare la refinanţare" reprezintă chiar o premieră. Iniţial, în faza de construcţie, dezvoltatorii City Gate au avut o finanţare mai mică şi de la Raiffeisen, astfel că au lucrat cu cinci bănci pentru proiectul în care unul dintre cei mai importanţi chiriaşi sunt portughezii de la Millennium, care au fost însă extrem de discreţi în ceea ce priveşte finanţarea de proiecte imobiliare la nivel local.

Printre proiectele imobiliare mari pe care Alpha Bank le-a finanţat la nivel local se numără şi ansamblul rezidenţial Doamna Ghica Plaza (Colentina), clădirile de birouri Cubic Center (Pipera) şi Platinum Center (Unirii) sau mallul Liberty Center, toate din Bucureşti, în timp ce în afara Capitalei o finanţare de peste 50 mil. euro a fost acordată pentru realizarea proiectului Suceava Shopping City.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO