Acţionarii Alpha Bank şi EFG Eurobank Ergasias vor dezbate pe 4 noiembrie fuziunea celor două bănci greceşti, după ce adunările acţionarilor programate pentru luni la Atena au fost amânate din lipsă de cvorum, transmite Reuters.
Amânarea adunărilor acţionarilor din lipsă de cvorum este o situaţie obişnuită în Grecia, deoarece legea impune o participare minimă de două treimi dintre acţionari pentru prima convocare. "A fost lipsă de cvorum, deci vom repeta adunarea generală extraordinară pe 4 noiembrie, când cvorumul minim necesar va fi de 50%", a declarat luni un oficial al Alpha Bank.
La sfârşitul lunii august, familia Costopoulos - despre care se consideră că are sub control Alpha Bank - şi familia Latsis, care controlează Eurobank, au anunţat că au căzut de acord asupra fuziunii. Şi totuşi astăzi nu au reuşit să mobilizeze cvorumul minim de două treimi din acţionari cerut de lege pentru prima AGA.
De asemenea, în discuţia legată de construirea unei noi bănci intrase holdingul Paramount Services, controlat de o bogată familie din Qatar, care ar urma să devină acţionar principal cu 17%.
În pofida acordului iniţial dintre cele două familii greceşti şi a prezenţei statului în acţionariatul Alpha Bank, proiectul de fuziune ajunge sub semnul întrebării. De altfel, surse bancare de la Bucureşti exprimaseră încă de acum două săptămâni îndoieli în privinţa realizării fuziunii.
La Alpha Bank familia Costopoulos are 9% din acţiuni, 49% din titluri se află în mâinile unor acţionari persoane fizice, 10% la investitori instituţionali greci, iar 32% la investitori instituţionali străini.
La Eurobank, compania EFG Group controlată de magnatul Latsis are aproape 45% din bancă, în timp ce investitorii individuali deţin numai 24% din acţiuni.
Ambele bănci au suferit astăzi pierderi de aproape 20% în primele ore de tranzacţionare de pe bursa din Atena, iar anunţul privind amânarea startului fuziunii ar putea antrena noi pierderi.
De asemenea, Alpha şi Eurobank aveau nevoie de un semnal care să dea încredere clienţilor în condiţiile în care se confruntă cu hemoragii de depozite şi cu perspectiva unor pierderi masive din cauza expunerii pe statul elen.
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels