Bănci și Asigurări

AmCham: Menţinerea României în categoria ţărilor recomandate pentru investiţii trebuie să fie o prioritate.” Decizia S&P este puternic condiţionată de evitarea oricăror măsuri care ar adânci dezechilibrul bugetar”

AmCham: Menţinerea României în categoria ţărilor...

Autor: Roxana Rosu

10.06.2020, 12:37 242

Menţinerea ratingului suveran al României la „BBB- cu perspectiva negativă” de către agenţia Standard & Poor’s reflectă realităţile cu care se confruntă economia internă după şocul generat de pandemia COVID-19, fiind fundamental ca deciziile de politică economică din perioada următoare să urmărească rămânerea României în categoria ţărilor recomandate pentru investiţii, sunt de părere companiile membre AmCham.

“Nu trebuie în niciun fel ignorat faptul că această decizie este puternic condiţionată de evitarea oricăror măsuri care ar adânci dezechilibrul bugetar. Într-o perioadă de criză precum cea pe care o traversăm sunt esenţiale orientarea cheltuielilor către măsuri sau domenii care să susţină potenţialul creşterii economice, investitiile şi restructurarea pieţei muncii şi proiectarea lor într-un context mai larg care să ţină cont de evoluţiile economiilor partenere din UE. Astfel, implementarea programului de relansare european Next generation EU la nivel naţional, pregătirea pentru implementarea programelor operaţionale în ciclul financiar 2021-2027 trebuie corelate cu atenţie şi orientate către restructurarea eficientă a economiei naţionale“ a subliniat Ionuţ Simion, preşedintele AmCham Romania.

În opinia organizaţiei, decizia S&P a fost fundamentată de o serie de factori, inclusiv nivelurile reduse ale datoriei publice şi datoriei externe, capacitatea României de a se împrumuta, politica monetară a BNR şi programele anunţaţe de Uniunea Europeană.

Pe de altă parte, experţii agenţiei de rating au atras atenţia cu privire la persistenţa dezechilibrelor macroeconomice în următoarele trimestre şi importanţa implementării de măsuri de consolidare fiscal-bugetară după depăşirea crizei.

În acest context, AmCham atrage atenţia că este important ca riscurile pe care Standard & Poor’s le-a semnalat să fie explicate şi conştientizate în mod public, iar politicile publice şi priorităţile să reflecte în continuare angajamentul ferm de a menţine finanţe publice echilibrate, de a genera investiţii cu efect multiplicator în economie şi de a capitaliza oportunităţile oferite de pachetele de finanţare de care România poate beneficia în calitate de stat membru al UE.

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) include peste 450 de companii americane, multinaţionale şi româneşti

 

 

În viziunea AmCham este fundamental ca deciziile de politică economică din perioada următoare să urmărească menţinerea României în categoria ţărilor recomandate pentru investiţii, ceea ce impune maparea proceselor de reforme structurale printr-o analiză corelată a recomandărilor agenţiilor financiare, a instituţiilor europene (ex. Raportul de Ţară în contextul Semestrului European) precum şi consultarea cu sectorul privat.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO