Bănci și Asigurări

Amenda pentru lipsa asigurării obligatorii a locuinţei, doar după august 2012, potrivit legii

Amenda pentru lipsa asigurării obligatorii a locuinţei, doar după august 2012, potrivit legii

Autor: Ovidiu Tempea - Mediafax

13.07.2011, 20:17 6641

Primarii vor putea amendapersoanele care nu au încheiat o poliţă de asigurare obligatorie alocuinţei doar din luna august 2012, potrivit termenului rezultatdin Legea 260/2008 modificată şi republicată, deşi MinisterulAdministraţiei şi Internelor a anunţat că data limită este 15 iulie2010.

Legea stabileşte atât în formainiţială, cât şi în cea modificată, că obligativitatea încheieriipoliţelor de asigurare împotriva dezastrelor naturale (cutremure,alunecări de teren şi indundaţii) devine efectivă la 90 de zile dela adoptarea normelor de aplicare a actului normativ, iar în primulan proprietarii de construcţii cu destinaţia de locuinţă suntobligaţi să încheie contracte de asigurare obligatorie alocuinţelor până la expirarea unei perioade de un an de la dataîmplinirii termenului.

Ministerul Administraţiei şiInternelor a anunţat că obligativitatea încheierii poliţei are catermen limită 15 iulie 2011, interpretând că primul an de aplicaredeja a expirat, deşi populaţia devenea obligată să încheie poliţeabia după adoptarea normelor, care au fost publicate în MonitorulOficial abia în 6 mai 2011.

În forma aprobată în 2008, legeastabilea la articolul art. 3 (1) că "începând cu data la care seîmplinesc 90 de zile de la data adoptării normelor de Comisia deSupraveghere a Asigurărilor emise în aplicarea prezentei legi,persoanele fizice şi juridice sunt obligate să îşi asigureîmpotriva dezastrelor naturale, în condiţiile prezentei legi, toateconstrucţiile cu destinaţia de locuinţă, din mediul urban saurural, aflate în proprietatea acestora şi înregistrate înevidenţele organelor fiscale", iar la Art. 40 "Normele metodologicede aplicare a prezentei legi se aprobă prin hotărâre a Guvernului,la propunerea CSA, în termen de 90 de zile de la data publicăriiprezentei legi în Monitorul Oficial al Romaniei, ParteaI".

CSA a emis în 2009 şi 2010 o seriede norme de aplicare, dar niciuna nu a fost aprobată prin hotărârede Guvern, astfel că normele nu au fost adoptate, iar termenul nu aînceput să curgă.

În forma modificată, legea prevedela art.3 alineatul 1 că "Începând cu data la care se implinesc 90de zile de la data adoptării normelor de către MinisterulAdministraţiei şi Internelor şi Comisia de Supraveghere aAsigurărilor, emise în aplicarea prezentei legi, persoanele fiziceşi juridice sunt obligate să îşi asigure împotriva dezastrelornaturale, în condiţiile prezentei legi, toate construcţiile cudestinaţia de locuinţă, din mediul urban sau rural, aflate înproprietatea acestora şi înregistrate în evidenţele organelorfiscale".

Având în vedere că normele comuneMAI - CSA au fost publicate în Monitorul Oficial la data de 6 mai2011, rezultă că obligativitatea devine efectivă după 6 august2011.

Mai mult, la articolul 33alineatul 1 se precizează: "Pentru primul an, proprietarii deconstrucţii cu destinaţia de locuinţă sunt obligaţi să încheiecontracte de asigurare obligatorie a locuinţelor până la expirareaunei perioade de un an de la data împlinirii termenului prevazut laart. 3 alin. (1)", reiterând astfel perioada de un an în carepopulaţia şi firmele trebuie să respecteobligativitatea.

De altfel, articolul 30 stabileştecontravenţiile şi termenele de aplicare precizând la alineatul (1),litera a): "nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice aobligaţiei de asigurare a locuinţelor prevăzută la art. 3 alin.(1), cu excepţia cazurilor în care persoanele respective se afla însituaţia prevazută la art. 11 sau nu a expirat perioada prevazutala art. 33".

Sancţiunile sunt aplicate deprimării, amenda putând ajunge la 500 de lei.

Deşi autorităţile consideră cătermenul de "primul an" din articolul 33 se referă la anul 2009,avocaţii şi chiar juriştii din primării susţin că aceastăinterpretare este forţată, întrucât legea stabileşte fără echivoccă obligativitatea intervine numai la 90 de zile de la adoptareanormelor de aplicare de către MAI şi CSA.

Societatea care emite poliţele deasigurare obligatorie a locuinţelor, PAID (Pool-ul de AsigurareÎmpotriva Dezastrelor Naturale), va încheia protocoale decolaborare cu primăriile şi alte autorităţi pentru vânzareaacestora şi estimează că cinci milioane de clădiri, reprezentând60% din fondul locativ, nu sunt asigurate.

Companiile autorizate să vândăpoliţe de asigurare obligatorie sunt cei 13 acţionari ai Pool-ului,respectiv ABC Asigurări, Astra Asigurări, ARDAF, Carpatica Asig,Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România,Generali, Grawe România, Groupama România, Platinum Asigurări şiUniqa Asigurări.

Până la 4 iulie PAID a emis peste600.000 de poliţe PAD. Prima de asigurare anuală este de10-20 deeuro, în funcţie de tipul imobilului, şi acoperă daune cuprinseîntre 10.000 euro şi 20.000 de euro.

Potrivit societăţii, numărullocuinţelor asigurate, fie prin poliţe obligatorii PAD, fie prinasigurări facultative, reprezintă aproximativ 40% din fondullocativ al României, din care circa 8% prin poliţele obligatoriiPAD, ceea ce înseamnă că aroximativ 5 milioane de locuinţe suntîncă neasigurate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO