Bănci și Asigurări

Americanii, fără milă: Cătălin Pârvu, prim-vicepreşedinte al First Bank, va pleca din bancă până la sfârşitul lunii iunie 2019

Cătălin Pârvu a condus Piraeus timp de zece ani, în perioada iunie 2008-iunie 2018, moment în care a intrat în portofoliul fondului american de investiţii J.C. Flowers.

Cătălin Pârvu a condus Piraeus timp de zece ani, în perioada iunie 2008-iunie 2018, moment în care a intrat în portofoliul fondului american de investiţii J.C. Flowers.

Autor: Anelis Baciu

08.04.2019, 00:05 4644

Cătălin Pârvu, prim-vicepreşedinte al First Bank (fosta Piraeus) şi cel care a condus Piraeus din funcţia de CEO timp de zece ani înainte de a intra în portofoliul americanilor de la J.C. Flowers, va renunţa la funcţie până la sfârşitul lunii iunie 2019.

„După 13 ani de activitate în top managementul băncii, atât ca CEO, cât şi ca prim -vicepreşedinte, domnul Cătălin Pârvu a decis să-şi încheie mandatul în First Bank până la sfârşitul lunii iunie. O mare parte din atribuţiile sale vor fi preluate de Dominic Bruynseels, preşedinte executiv al First Bank. Vom reveni cu informaţii cu privire la noua componenţă a consiliului de administraţie de îndată ce acestea vor fi disponibile“, au transmis la solicitarea ZF reprezentanţii First Bank.

La scurt timp după ce au cumpărat Piraeus, americanii de la J.C. Flowers l-au instalat la conducerea executivă a băncii locale pe britanicul Dominic Bruynseels, iar pe Cătălin Pârvu, CEO al Piraeus în perioada iunie 2008-iunie 2018, l-au trecut pe poziţia de prim-vicepreşedinte.

Pe poziţia de preşedinte al con­siliului de administraţie a fost adus Nicolae Dănilă, unul dintre cei mai experimentaţi ban­cheri locali, fost preşedinte executiv al BCR în timpul privatizării.

Pârvu fusese cooptat la conducerea Piraeus în toamna anului 2006, venind de pe postul de vice­preşedinte responsabil cu retailul în cadrul HVB Ţiriac. Înainte de fuziune, Pârvu coordo­nase operaţiunile de retail pentru Banca Ţiriac.

Pe de altă parte, Dominic Bruynseels a fost CEO al BCR în perioada 2008 - 2012.

Conducerea First Bank a suferit în ultima pe­rioadă mai multe schimbări, una dintre acestea fiind intrarea în consiliul de admi­nis­traţie ca vice­preşedinte a Ilincăi Rosetti, fost CEO al Mirabank Serbia şi ProCredit Bank România. Totodată, Viorel Mischie a trecut de pe poziţia de membru al consiliului de administraţie pe cea de vicepreşedinte al First Bank.

Ilinca Rosetti are mandat de la J.C. Flowers să se ocupe de transformarea băncii, dar şi de risc. În prezent, First Bank se află într-un proces de restructurare şi negocieri cu sindicatul angajaţilor. Banca a anunţat că intenţionează să comaseze 40 de sucursale şi să concedieze 379 de angajaţi, fapt care a stârnit nemulţumirea angajaţilor şi un val de proteste. First Bank are o reţea de 100 de unităţi teritoriale şi 1.300 de angajaţi.

Americanii plănuiesc să compenseze tăierile de personal şi sucursale cu soluţii tehnologice, pe care sunt nevoiţi să le dezvolte din mers, în condiţiile în care Piraeus era o bancă puţin digitalizată. Primele soluţii bazate pe digitalizare şi tehnologie vor fi lansate în cursul trimestrelor trei şi patru ale anului 2019, iar procesul complet de digitalizare va fi finalizat în cursul anului 2020, potrivit informaţiilor transmise anterior de First Bank. Americanii au un buget de 7,5 milioane de euro pentru investiţii în tehnologie.

Fondul de investiţii J.C. Flowers, unul dintre jucătorii importanţi de pe Wall Street, înfiinţat de un fost executiv de la Goldman Sachs, a intrat pe piaţa bancară românească în vara anului 2018 prin achiziţia sucursalei locale a grecilor de la Piraeus, pe care au redenumit-o în First Bank.

J.C. Flowers a cumpărat 76,1% din acţiunile Piraeus, BERD are o felie de 19%, iar conducerea băncii are o participaţie de 4,9%.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO