Bănci și Asigurări

#Un an de la lockdown. Ce urmează? Sergiu Manea, BCR: Intrăm într-un ciclu economic extraordinar, datorită schemelor de suport care pot transforma economia. Băncile sunt o parte din soluţie. Ce m-a surprins pozitiv este rezilienţa economiei României, dedicarea tuturor antreprenorilor pentru a-şi proteja şi a-şi creşte afacerile

Sergiu Manea, preşedinte executiv al BCR: Businessul din economia românească este construit de antreprenori responsabili care îşi administrează afacerile dând dovadă de abilităţi de risk management foarte bune. Este mai multă maturitate.

Sergiu Manea, preşedinte executiv al BCR: Businessul din economia românească este construit de antreprenori responsabili care îşi administrează afacerile dând dovadă de abilităţi de risk management foarte bune. Este mai multă maturitate.

Autor: Mircea Nica

25.03.2021, 00:08 18916

Economia românească este rezilientă, mai ales după perioada de acu­mu­lare rapidă de la începutul anilor 2.000, care a cumulat cu accidentul numit cri­za financiară din 2008, iar băncile au demonstrat la nivel de industrie că sunt parte din soluţie, a spus Sergiu Manea, preşedinte executiv al BCR, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

„Ce m-a surprins pozitiv este rezi­lien­ţa economiei României, dedi­ca­rea tu­turor antreprenorilor pentru a-şi pro­teja şi a-şi creşte afacerile. Cred că băn­cile au demonstrat la nivel de in­dustrie că sunt parte din soluţie. De ase­menea, busi­nessul din economia ro­mânească este construit de antre­prenori res­pon­sabili care înţeleg va­loa­rea adăugată pe care o aduc în ci­clu economic, înţeleg calitatea ser­vi­ciilor lor şi administrează, în opinia mea, afacerile dând dovadă de abi­li­tăţi de risk management foarte bune. Este mai multă maturitate“, a explicat Sergiu Manea.

El susţine că va urma un ciclu extra­ordinar, mai ales datorită sche­me­lor de suport la nivel european, care pot fi folosite pentru trans­formarea economiei româneşti.

„Eu cred că ne aşteaptă un ciclu extraordinar, având în vedere sche­me­le de suport la nivel european care pot fi folosite pentru transformarea eco­nomiei româneşti, fie că vorbim de climat, incluziune socială, guver­nanţă sau de transformare tehno­logică. Sunt oportunităţi extraor­di­nare în faţa noastră. Stabilirea unui contact constant şi continuu într-un ecosistem condus de conţinut este critică“, a mai spus executivul.

Industria bancară este o oglindă a eco­nomiei reale, a dinamicii can­tita­ti­ve şi calitative a economiei reale, sus­ţine Sergiu Manea. Astfel, se pot ob­serva oportunităţile prin fondurile pe care România le are la dispoziţie, atât Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), cât şi fondurile europene pentru coeziu­ne, care ajung la o valoare de 80 de miliarde de euro.

„Vorbim de sustenabilitate foarte mult, într-un context în care din cauza pandemiei şi a unei decizii foarte clare la nivel european suntem cu toţii la aceeaşi linie de start. Asta este oportunitatea. Nu mai avem un gol de acoperit sau poate că încă îl avem, dar nu mai este aşa relevant. De exemplu, dacă ne gândim la crearea unor scheme de finanţare şi susţinerea lanţului de producţie din industria automotive, care trece printr-o mare transformare în ceea ce priveşte mutarea spre un alt tip de com­bustibil. Să ne gândim la crearea unor facilităţi pentru producători locali. Să ne gândim la agricultură inteligentă. Tot acest mix se schimbă spre impact şi sustenabilitate“, a spus Sergiu Manea.

El a mai adăugat că est importantă şi abordarea educaţiei financiare, antreprenoriale şi digitale pentru că acestea sunt straturi importante pe care se va construi.

„Sistemul bancar continuă să fie parte din soluţie. Cred că este important să ne uităm puţin la educaţie financiară, antreprenorială, sustenabilitate, educaţie digitală. Acestea sunt straturi importante pe care va trebui să construim. Sunt mulţumit de gradul de incluziune financiară? Nu. Sunt mulţumit de gradul de intermediere, uitându-mă la credite versus PIB? Clar nu. Putem spune că nu e bine şi cineva e de vină sau putem spune că avem un potenţial uriaş„, a explicat executivul BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO