Bănci și Asigurări

ANAF a recuperat 2,5 mil. lei de la o persoană din cele 10 verificate cu averi de peste 20 mil euro

ANAF a recuperat 2,5 mil. lei de la o persoană din cele...

Autor: Raluca Ghinea

16.12.2015, 16:42 599

Fiscul a anunţat în a doua jumătate a lunii noiembrie că a finalizat verificările fiscale în cazul primelor 10 persoane din grupul persoanelor fizice cu averi mari (PFAM), format din 336 persoane, asupra cărora se fac analize şi verificări privind riscurile fiscale şi se aplică programe de conformare.

Acestea au realizat în anul 2011 venituri nedeclarate de 86,9 milioane lei, pentru care trebuie să plătească un impozit de circa 14 milioane lei.

Din suma totală, veniturile nedeclarate cu sursă neidentificată au reprezentat 23,77 milioane lei, pentru care persoanele fizice datorează un impozit pe venit suplimentar de 3,8 milioane lei şi penalităţi de întârziere şi dobânzi de 2,44 milioane lei.

Veniturile cu sursă identificată au totalizat 63,17 milioane lei. Pentru acestea, cei verificaţi trebuie să achite 10,1 milioane lei impozit pe venit suplimentar, iar dobânzile şi penalităţile de întârziere sunt în curs de calculare.

Eugen Şerban, directorul Direcţiei Generale de Control Venituri Persoane Fizice din ANAF, a declarat pe 9 decembrie că ANAF a înaintat instanţei dosare de urmărire penală în cazul a trei din cele 10 persoane, care au înregistrat venituri din surse nedeclarate, acestea fiind oameni de afaceri din imobiliare, construcţii, dar şi investitori.

El a precizat că Fiscul a început în noiembrie verificarea a încă 30 de persoane fizice din grupul persoanelor fizice cu averi mari.

"Rezultatele obţinute pentru primele zece persoane cu averi mari verificate au creat premisele ca în noiembrie 2015 să declanşăm 30 de verificări noi pe segmentul persaonelor fizice cu averi mari prin metode indirecte. (...) Acest tip de verificare nu este convenabil pentru persoanele care deţin sume sau bunuri de patrimoniu nejustificate de venituri, însă contribuabilii corecţi nu au nicio problemă cu metodele indirecte de verificare. Un contribuabil care îşi plăteşte corect impozitele şi taxele se aşteaptă ca ANAF să-l întrebe pe unul de alături care nu-şi plăteşte taxele cum explică bunurile patrimoniale pe care le deţine", a subliniat Şerban.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO