Bănci și Asigurări

Analişti: Efectul pozitiv al IRCC depinde de marjele pe care băncile le vor practica

Analişti: Efectul pozitiv al IRCC depinde de marjele pe...

Autor: Izabela Cutieru

02.05.2019, 11:47 684

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) este de 2,36%, cu circa un procent sub indicele ROBOR la 3 luni, dar analiştii sunt de părere că efectul pozitiv al acestei scăderi depinde foarte mult de politica dobânzilor aplicată de bănci.

IRCC este un indicator unic, nu vor exista mai multe variante de calcul sau mai multe variante ale indicatorului. „Acest indice va fi variabil, calculându-se ca o medie ponderată pe un trimestru şi va da naştere şi la creşteri ale dobânzilor. Ce vreau sa subliniez, în speranţa că se va înţelege foarte bine: în formulele de calcul ale dobânzii intră întotdeauna un factor care este excesiv variabil, anume rata inflaţiei. Ceea ce nu au înţeles politicienii este că ROBOR, în frmula în care a funcţionat până acum, a determinat dobânda la credite şi s-a ghidat exclusiv după mersul inflaţiei, începând să urce şi creând nelinişte în lumea politică în luna septembrie a anului 2017, când se anunţa un nou val inflaţionist. În octombrie 2017, a început un ciclu inflaţionist care nu s-a încheiat încă şi care a determinat constant urcarea ROBOR, care, la rândul lui, a determinat rata creditelor”, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, în cadrul unei emisiuni televizate.

IRCC este de 2,36%, iar acesta nu va fi aplicat şi pentru creditele de tipul Prima Casă, „creditele de forma Prima Casă sunt mai puţine. Din câteva milioane de credite ipotecare de consum, partea cea mai mică o reprezinta creditele Prima Casă. Este un fapt temporar, nu se ştie cât va dura”, a completat Vasilescu.

Deşi acest indice este mai mic, efectele sale în costul efectiv al creditelor se va vedea în perioada următoare, creşterea marjelor dobânzilor pe care băncile le practică putând afecta valoarea finală. „Dacă acest indicator este folosit, iar băncile nu cresc marjele pentru dobândă, automat dobânda finală pentru clienţi va fi cu 1% mai mică”, spune Dragoş Nechifor, broker de credite.

„În niciun caz nu este o reducere la nivelul anunţat de guvernanţi”, a afirmat acesta - „vorbim de 5-10% şi asta doar dacă băncile nu cresc marjele de dobândă pentru a compensa. Unele bănci au renunţat astăzi la creditele cu dobândă variabilă şi au rămas doar la cele cu dobândă fixă, pentru care indicele nu mai are relevenţă.”

Nichifor spune că IRCC va face ofertele băncilor real comparabile, pentru că până acum acestea foloseau indicatori cu valori diferite, şi că va duce la mişcări în piaţă - clienţi care vor merge să renegocieze creditele şi care se vor îndrepta spre cele mai convenabile efecte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO