Bănci și Asigurări

Analiştii anticipează că BNR va reduce RMO la valută spre sfârşitul anului 2016 şi ar putea majora dobânda-cheie în semestrul II din 2017

Analiştii anticipează că BNR va reduce RMO la valută...

Autor: Alexandru Zărnoeanu

12.08.2016, 00:00 192

Analiştii anticipează că banca centrală ar putea reduce rezervele minime obliga­torii (RMO) la valută spre sfârşitul anului 2016, urmând să îngusteze în acest an şi cori­do­rul între rata de dobândă la facili­ta­tea de depozit şi rata de dobândă la faci­li­ta­tea de credit, pentru ca în a doua parte a lui 2017 să treacă la majorarea dobânzii-cheie.

La ultima sa şedinţă de politică mo­ne­tară, BNR a menţinut rata dobânzii de po­litică monetară la minimul istoric de 1,75%. BNR nu a schimbat nici ratele re­zer­velor minime obligatorii, aflate la 8% la lei şi respectiv 12% pentru valută, şi nici nivelul coridorului ratelor dobânzii.

Guvernatorul Mugur Isărescu a ţinut să reamintească recent faptul că inflaţia este pe o traiectorie ascendentă, iar comu­nic­atul de presă de după şedinţa de politică mo­­netară a fost plin de cuvinte care indică o întărire a politicii monetare, amintind de „expansiunea rapidă a cererii inter­ne“, „creş­terea salariilor care depăşeşte sem­­nifi­ca­tiv dinamica productivităţii mun­cii“ şi de creşterea rapidă a creditului în lei, scriu analiştii de la ING Bank într-un raport.

Spre comparaţie cu luna trecută, nicio re­ducere a rezervelor minime obligatorii la lei nu a fost semnalată ca posibilă de către Isărescu, având în vedere surplusul de li­chi­ditate pe piaţa monetară. Însă Isăres­cu a declarat că reducerea rezervelor minime la valută este posibilă în viitor, dar nu într-un orizont apropiat, amintesc analiştii de la ING, care se aşteaptă la o reducere a RMO la valută spre sfârşitul lui 2016.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
GERARD BAKER la Gala ZF 2024 (Editor global, The Wall Street Journal)
Cele mai citite ştiri