Analiştii anticipează că banca centrală ar putea reduce rezervele minime obligatorii (RMO) la valută spre sfârşitul anului 2016, urmând să îngusteze în acest an şi coridorul între rata de dobândă la facilitatea de depozit şi rata de dobândă la facilitatea de credit, pentru ca în a doua parte a lui 2017 să treacă la majorarea dobânzii-cheie.
La ultima sa şedinţă de politică monetară, BNR a menţinut rata dobânzii de politică monetară la minimul istoric de 1,75%. BNR nu a schimbat nici ratele rezervelor minime obligatorii, aflate la 8% la lei şi respectiv 12% pentru valută, şi nici nivelul coridorului ratelor dobânzii.
Guvernatorul Mugur Isărescu a ţinut să reamintească recent faptul că inflaţia este pe o traiectorie ascendentă, iar comunicatul de presă de după şedinţa de politică monetară a fost plin de cuvinte care indică o întărire a politicii monetare, amintind de „expansiunea rapidă a cererii interne“, „creşterea salariilor care depăşeşte semnificativ dinamica productivităţii muncii“ şi de creşterea rapidă a creditului în lei, scriu analiştii de la ING Bank într-un raport.
Spre comparaţie cu luna trecută, nicio reducere a rezervelor minime obligatorii la lei nu a fost semnalată ca posibilă de către Isărescu, având în vedere surplusul de lichiditate pe piaţa monetară. Însă Isărescu a declarat că reducerea rezervelor minime la valută este posibilă în viitor, dar nu într-un orizont apropiat, amintesc analiştii de la ING, care se aşteaptă la o reducere a RMO la valută spre sfârşitul lui 2016.