♦ Procesul lent de dezinflaţie a continuat în cea mai mare parte a anului 2024, condus de inflaţia mai scăzută a preţurilor la alimente şi preţuri mai mici la energie
♦ Politica fiscală rămâne principala sursă de incertitudine pentru perspectivele inflaţiei, conform analiştilor BCR&Erste.
BCR, a doua cea mai mare bancă de pe piaţa românească după active, estimează într-un raport publicat de banca-mamă Erste că inflaţia va ajunge la 5,2% la finalul anului 2024, pentru ca apoi, până la finalul anului 2025, aceasta să se reducă la 3,7%. În ceea ce priveşte dobânda de politică monetară, nivelul ar putea începe să se reducă abia în trimestrul doi sau trei anul viitor, potrivit estimărilor analiştilor.
Astfel, analiştii BCR susţin că, în ciuda unui proces lent de dezinflaţie, care a continuat în cea mai mare parte a anului 2024, există în continuare efecte care au urcat preţurile la alimente, declanşând un efect invers trendului de scădere, în contextul anului agricol prost.
„Procesul lent de dezinflaţie a continuat în cea mai mare parte a anului 2024, condus de inflaţia mai scăzută a preţurilor la alimente şi preţuri mai mici la energie. Anul agricol prost a împins preţurile alimentelor mai sus şi a declanşat o inversare a tendinţei spre sfârşitul anului. Creşterea puternică a salariului s-a transpus, de asemenea, şi în tarifele serviciilor şi pe componenta non-alimentară. Estimăm o inflaţie de 5,2% an/an până la sfârşitul anului 2024, scăzând la 3,7% an/an până la sfârşitul anului 2025. Se estimează că inflaţia de bază va rămâne peste inflaţia totală, la 5,6% şi 4,0% pentru sfârşitul anului 2024, şi, respectiv, sfârşitul anului 2025“, au explicat analiştii BCR&Erste în cadrul unei prezentări publicate pe site-ul grupului austriac.