Bănci și Asigurări

Analiştii: BNR creşte dobânda-cheie de la 1,5% până la 2% sau chiar mai mult

Analiştii: BNR creşte dobânda-cheie de la 1,5% până...

Autor: Claudia Medrega

09.11.2021, 00:00 165

BNR are astăzi ultima şedinţă de politică monetară din acest an, iar majoritatea analiştilor se aşteaptă la o majorare a dobânzii-cheie cu 50 de puncte de bază, de la 1,5% până la 2%, fără a exlude însă şi o creştere mai consistentă, la 2,25%.

„Reuniunea de marţi a băncii centrale din România va aduce probabil o creştere cu 50 de puncte de bază, la 2%, deşi, în lumina surprizelor recente oferite în Cehia şi Polonia, vedem riscuri pentru o mişcare mai îndrăzneaţă, de 75 de puncte de bază. Mai mult, BNR ar putea veni cu măsuri macroprudenţiale suplimentare. Întrucât inflaţia românească este de aşteptat să fi accelerat până la 7,3% an/an luna trecută, înăsprirea monetară este mai mult decât meritată“, scriu într-un raport analiştii de la Erste. BNR a început în octombrie ciclul de înăsprire a politicii monetare şi a majorat dobânda-cheie la 1,5%, de la minimul istoric de 1,25%, dobânda pentru facilitatea de depozit la 1% pe an, şi dobânda la facilitatea de creditare (Lombard) la 2% pe an.

„Credem că o creştere cu 50 de puncte de bază este cea mai probabilă, marţi, dar nu am fi surprinşi să vedem o creştere mai mare. Presiunile inflaţioniste continuă să crească. Vedem inflaţia la sfârşitul anului la 8,0% şi o decelerare destul de dureros de lentă până la niveluri care sunt chiar apropiate de intervalul ţintă de 1,5% -3,5% al băncii centrale. În mod realist, o rată generală a inflaţiei care se află în mod sustenabil în intervalul ţintă rămâne o poveste pentru jumătatea anului 2023“, susţine Valentin Tătaru, economistul-şef al ING Bank.

În afară de o majorare clasică a ratei-cheie, ING nu exclude măsuri de înăsprire cum ar fi o lărgire asimetrică a coridorului facilităţilor permanente. Într-un astfel de scenariu, dobânda la facilitatea de depozit ar putea rămâne cu 0,5 puncte sub rata cheie, în timp ce dobânda la facilitatea de credit (Lombard) poate fi stabilită cu 0,75 puncte sau chiar cu 1 punct procentual peste rata-cheie. Având în vedere contextul aparent limitat al lichidităţii pe piaţa monetară (cel puţin judecând după ratele Robor, care sunt peste ratele Lombard), această măsură ar putea fi aproape la fel de eficientă ca o majorare a ratei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO