Bănci și Asigurări

Analiştii: BNR va menţine „îngheţată“ dobânda-cheie la 1,75% la prima şedinţă de politică monetară din 2017 şi poate păstra şi ratele RMO. Nu ne aşteptăm la vreo modificare a con­figuraţiei politicii monetare

Analiştii: BNR va menţine „îngheţată“...

Autor: Claudia Medrega

06.01.2017, 00:04 230

Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen: Nu ne aşteptăm la vreo modificare a con­figuraţiei politicii monetare în prima şe­dinţă a BNR din 2017.

Menţinerea dobânzii-cheie la nivelul minim istoric de 1,75% şi păstrarea ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) la lei şi valută la prima şedinţă de politică monetară din acest an a boardului BNR, programată pentru astăzi, este cel mai probabil scenariu în viziunea celor mai mulţi analişti financiari.

Incertitudinile mari din sfera fiscală in­ternă, absenţa bugetului pentru 2017, men­ţi­nerea inflaţiei încă în teritoriul negativ, pre­cum şi ameliorarea climatului macrofinan­ciar extern sunt câţiva dintre factorii amintiţi de economişti care pot influenţa deciziile Con­siliului de Adminis­traţie al băncii centrale.

„Nu ne aşteptăm la vreo modificare a con­figuraţiei politicii monetare în prima şe­dinţă a BNR din 2017. Incertitudinile sunt încă foarte mari, în special cele provenite din sfera fiscal-bugetară“, spune Ionuţ Dumi­tru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

La rândul lui Florian Libocor, econo­mistul-şef al BRD-SocGen, susţine că men­ţi­ne­rea actualelor rate ale dobânzii de politică mo­netară şi rezervelor minime obligatorii este cel mai probabil scenariu. „Inflaţia anuală este încă în teritoriul negativ, iar pentru acest an aştept intrarea în zona po­zi­tivă şi creşterea până la 1,5%. Acest sce­nariu poate fi schimbat în funcţie de efectul cumu­lat al deciziilor economice interne, eveni­mentelor externe şi al sensului aşteptărilor pe care cele două elemente le vor iniţia şi apoi alimenta“, spune Libocor, economistul-şef al BRD-SocGen, susţinând că opiniile sunt strict personale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO