Analiştii cred că indicele Robor va scădea spre finalul anului după revenirea lichidităţii

18 dec 2017 Autor: Claudia Medrega

Majoritatea analiştilor anticipează revenirea excedentului de lichiditate în piaţa interbancară în ultima lună din acest an, după accelerarea cheltuielor bugetare, ceea ce va antrena o scădere uşoară a Robor, indicatorul la trei luni urmând să coboare spre 2% sau chiar sub acest prag până la sfârşitul anului.

„Legat de estimările de ROBOR la 3 şi 6 luni: le vedem ca fiind mai strâns legate de evoluţia ratei dobânzii de politică monetară a BNR. Cum BNR nu mai are şedinţe de politică monetară până în ianuarie 2018, evoluţia ROBOR de până atunci va fi probabil determinată mai degrabă de nivelul lichidităţii din piaţă, dar şi de anticipaţiile privind creşterile de dobândă în următoarele 3-6 luni. Pentru finele acestui an, cred că intervalul de 1,75%-2% pare cel mai rezonabil pentru ROBOR la 3 luni, în vreme ce ROBOR la 6 luni ar trebui să se situeze uşor mai sus, undeva în intervalul 2%-2,25%“, anticipează Horia Braun, economistul-şef al BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă.

Vineri, indicele ROBOR la trei luni a fost stabilit la 2,11% pe an.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.12.2017

 
Cuvinte cheie:
indicele Robor
, BNR
, dobanzi
, politica monetara
, piata interbancara
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide