Bănci și Asigurări

Analiştii cred că indicele Robor va scădea spre finalul anului după revenirea lichidităţii

Analiştii cred că indicele Robor va scădea spre...

Autor: Claudia Medrega

18.12.2017, 00:07 3252

Majoritatea analiştilor anticipează revenirea excedentului de lichiditate în piaţa interbancară în ultima lună din acest an, după accelerarea cheltuielor bugetare, ceea ce va antrena o scădere uşoară a Robor, indicatorul la trei luni urmând să coboare spre 2% sau chiar sub acest prag până la sfârşitul anului.

„Legat de estimările de ROBOR la 3 şi 6 luni: le vedem ca fiind mai strâns legate de evoluţia ratei dobânzii de politică monetară a BNR. Cum BNR nu mai are şedinţe de politică monetară până în ianuarie 2018, evoluţia ROBOR de până atunci va fi probabil determinată mai degrabă de nivelul lichidităţii din piaţă, dar şi de anticipaţiile privind creşterile de dobândă în următoarele 3-6 luni. Pentru finele acestui an, cred că intervalul de 1,75%-2% pare cel mai rezonabil pentru ROBOR la 3 luni, în vreme ce ROBOR la 6 luni ar trebui să se situeze uşor mai sus, undeva în intervalul 2%-2,25%“, anticipează Horia Braun, economistul-şef al BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă.

Vineri, indicele ROBOR la trei luni a fost stabilit la 2,11% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO