În ciuda căderii industriei provocate de situaţia grea din UE, economia României a crescut în T2/2024 cu 1,5-2% (0,4 în T1), cred economiştii. INS va publica aceste date pe 14 august.
„Ne aşteptăm în T2 la o creştere de 1,7%. Industria noastră este sensibil afectată de ce se întâmplă în UE, dar ajutorul poate veni din investiţiile publice în infrastructură, unde sunt bani, mulţi de la Uniunea Europeană“, spune Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.
ÎNS va indica, probabil, o creştere în T2 de 2-2,5% şi anul viitor una de 2,5-3%, pentru 2024, spune Adrian Codîrlaşu, vicepreşedintele CFA România: „Când spun asta mă bazez pe datele care vin din construcţii şi din consum. Şi construcţiile şi consumul au crescut.“
Nu pare, în ochii unora, că economia ar merge chiar rău. Dar de încetinit încetineşte clar. Aşa că lăsaţi petrecerea pe mai târziu, spune economistul Dragoş Cabat.
Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, situaţiei complicate din Europa i se adaugă o alta venită din pieţele americane. Vârtejul din pieţele globale au în centru supoziţia că SUA ar putea intra în recesiune.
Drept contramăsură, banca centrală a SUA ar putea efectua scăderi pe ratele de dobândă. Şi BNR trebuie să facă acelaşi lucru la şedinţa de politică monetară de miercuri, spune Codîrlaşu: „Dobânda-cheie este la 6,75%, iar inflaţia la 5%. Ecartul este mare şi ar fi safe dacă BNR ar opera o reducere de 25 de puncte de bază a dobânzii de politică monetară.“