Analiştii financiari din cadrul asociaţiei CFA România estimează deprecierea leului până la un curs mediu de 5,082 lei/euro în următoarele 12 luni, în timp ce rata anticipată a inflaţiei va înregistra o valoare medie de 8,03%, un nou maxim istoric consecutiv înregistrat de la iniţierea sondajului, realizat lunar de CFA, de peste zece ani.
Datele colectate de CFA în luna martie arată că, pentru orizontul de 6 luni, toţi analiştii incluşi în sondajul lunar anticipează un curs de 5,0402 lei/euro.
“Toţi participantii anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuala, nefiind inregistrata nicio alta opinie. Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0402 lei pentru un euro in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,082 lei pentru un euro”, spun analiştii CFA.
(Sursa: sondaj CFA)
În ceea ce priveşte indicatorul de încredere Macroeconomica al CFA, acesta şi-a continuat scăderea în luna martie până la valoarea de 40,9 puncte, situaţie care s-a datorat evolutiei componentei de anticipatii a indicatorului, potrivit analiştilor.
Datele sondajului mai arată că deficitul bugetului de stat pentru anul 2022 a atins valoarea medie a anticipatiilor de 6,7%, în timp ce indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, va ajunge la 5,28% în următoarele 12 luni.
Totodată, pentru 2022, anticipatiile de evolutie in termeni reali a PIB sunt de plus 3%.
“Pe fondul aversiunii la risc declansata de invazia Rusiei in Ucraina, indicatorul de incredere macroeconomica al Asociatiei CFA Romania si-a continuat scaderea si in luna martie. O consecinta a acestei aversiuni crescute la risc este si reducerea anticipatiilor de crestere economica care s-au redus cu inca o jumate de punct procentual fata de exercitiul anterior. Totodata si anticipatiile inflationiste au continuat sa creasca”, spune Adrian Codirlasu, Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania.
El precizează că în ceea ce priveste evolutia ratelor de dobanda, participantii la sondaj anticipeaza o majorare a ratei de dobanda de catre Banca Nationala la cel putin 4,25%, in urmatoarele 12 luni.
Recent, BNR a majorat rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 3% pe an, de la 2,50% pe an, precum şi rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4% pe an, de la 3,50% pe an, începând cu data de 6 aprilie.
Este de remarcat în cadrul sondajului reducerea ponderii respondentilor care cred ca preturile proprietatilor imobiliare rezidentiale din marile orase vor creste in urmatoarele 12 luni (13,6%, cel mai mic nivel din noiembrie 2020), concomitent cu majorarea ponderii participantilor care considera ca pretul va scadea (40,9%, cea mai mare pondere din noiembrie 2020).
Sondajul Asociatiei CFA Romania reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an.