Bănci și Asigurări

Analiştii financiari se aşteaptă la deprecierea leului şi creşterea inflaţiei în următoarele luni. Adrian Codîrlaşu, CFA: Au crescut anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă pe piaţa monetară; rata de politică monetară ar putea creşte de cel puţin încă două ori în urmatoarele 12 luni

Analiştii financiari se aşteaptă la deprecierea leului...

Autor: Robert Manea

04.12.2021, 10:15 7324

Analiştii financiari se aşteaptă la deprecierea leului în următoarele 6 luni, cursul fiind estimat de majoritatea dintre ei la 4,9986 lei/euro, în timp ce prognoza pentru 12 luni indică un curs de 5,0329 lei pentru un euro, potrivit sondajului realizat de CFA România.

Rata anticipata a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a crescut la o valoare medie de 5,43%.

În acelaşi timp, indicatorul de încredere macroeconomică pe luna octombrie care a rămas relativ constant, la 57,2 puncte, dat faţă de aceeaşi lună din 2020 indicatorul a crescut cu 25,1 puncte. Aceasta situatie s-a datorat evolutiei divergente a celor doua componente ale indicatorului.

În schimb, au crescut anticipaţiile privind evoluţia inflaţiei şi implicit a dobânzilor.

”In contextul cresterii substantiale a ratei inflatiei, anticipatiile inflationiste pentru un orizont de 12 luni s-au majorat. In concordanta cu aceste evolutii, au crescut si anticipatiile de majorare a ratelor de dobanda de piata monetara, acestea indicand anticipatii de majorare a ratei de dobanda de politica monetara de cel putin inca doua ori in urmatoarele 12 luni. Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a ramas constant, la valoarea de 57,2 puncte, (fata de aceeasi luna a anului precedent, indicatorul a crescut cu 25,1 puncte). Aceasta situatie s-a datorat evolutiei divergente a celor doua componente ale indicatorului”, a declarat Adrian Codirlasu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania.

Cea mai mica valoare estimata a cursului EURRON din sondaj, pentru un orizont de 12 luni, este 4.9400 lei/euro.

Cea mai mare parte a participanţilor la sondaj, 64.3%, anticipează ca impactul economic al coronavirusului va dura până în trimestrul IV al anului 2022.

• Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021: valoarea medie a anticipatiilor este 6.8%;

• Evolutia, in termeni reali a PIB in anul 2021: valoarea medie a anticipatiilor este +6,9%;

• Datoria publica ca procent din PIB va ajunge, intr-un orizont de 12 luni, la aproximativ 51,8%;

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO