Bănci și Asigurări

Analiştii financiari au îmbunătăţit prognoza de creştere economică la 3,6% pentru anul acesta, dar preconizează un curs de 5,11 lei pentru un euro în 12 luni şi inflaţie de 11%. ROBOR la 3 luni se va situa la 7,57%, iar dobânda la titlurile de stat cu scadenţă de 10 ani va fi de 10,53%

Adrian Codirlasu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania

Adrian Codirlasu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania

Autor: Cristina Bellu

26.07.2022, 09:10 346

Analiştii financiari din cadrul asociaţiei CFA România estimează că leul se va deprecia până la un curs mediu de 5,1121 lei/euro în următoarele 12 luni, în timp ce rata anticipată a inflaţiei va înregistra o valoare medie de 11%, un nou maxim istoric înregistrat de la iniţierea sondajului, realizat lunar de CFA, de peste zece ani.

“Anticipaţiile inflaţioniste au continuat să crească, participanţii estimand că inflaţia va ramane exprimata în două cifre cel putin urmatoarele 12 luni ”, spune Adrian Codirlasu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania.

Raportul CFA din luna iunie arată că, pentru orizontul de 6 luni,  majoritatea analiştilor incluşi în sondajul lunar anticipează un curs de 5,0216 lei/euro.

“77% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală, nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0216 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1121 lei pentru un euro”, notează raportul.  

În ceea ce priveşte indicatorul de încredere Macroeconomica al CFA, acesta a scăzut la valoarea de 32,9 puncte, pe fondul deprecierii cu 5 puncte a componentei de anticipaţii, componentă care a înregistrat o scădere pentru a opta luna consecutivă. 

Datele sondajului mai arată că deficitul bugetului de stat pentru anul 2022 a atins valoarea medie a anticipatiilor de 6,9%, în timp ce evoluţia în termeni reali a PIB în anul 2022 a crescut la 3,6% de la 2,9% cât era estimarea în sondajul din luna mai.

Sunt de de remarcat anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă, atat ROBOR la 3 luni, la valoarea de 7,57%, cât şi la titluri de stat (9,97% pentru scadenţă de 5 ani, respectiv 10,53% pentru scadenţă de 10 ani).

Totodată, este de remarcat şi reducerea, în continuare, a ponderii respondenţilor care cred că preţurile proprietăţilor imobiliare rezidenţiale din marile oraşe vor creşte în următoarele 12 luni, în acest exerciţiu nefiind înregistrată nicio opinie de majorare a preţului, concomitent cu majorarea ponderii participanţilor care consideră că preţul va scădea (peste 86%, cea mai mare pondere de la iniţierea sondajului).

În acelaşi timp, 77% dintre participanţii la sondaj consideră preţurile proprietăţilor rezidenţiale din principalele oraşe ca fiind supraevaluate (cea mai mare pondere de la iniţierea sondajului).  

Sondajul Asociatiei CFA Romania reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an.

Pe langa intrebarile necesare pentru calculul Indicatorului de Incredere Macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET si conditiile macroeconomice globale.

 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO