Bănci și Asigurări

Analiştii financiari CFA prognozează că inflaţia va atinge o valoare medie de 10,56% în 12 luni, cursul va fi de 5,06 lei pentru un euro, iar indicele ROBOR la 3 luni se va situa la 8,39%

Adrian Codirlasu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania

Adrian Codirlasu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania

Autor: Cristina Bellu

29.11.2022, 09:10 334

Analiştii financiari din cadrul asociaţiei CFA România estimează că leul se va deprecia până la un curs mediu de 5,0652 lei/euro în următoarele 12 luni, în timp ce rata anticipată a inflaţiei va înregistra o valoare medie de 10,56%, în creştere faţă de exerciţiul din luna septembrie, când analiştii prognozau că  inflaţia va atinge o valoare medie de 9,59%.

Datele colectate de CFA în luna octombrie mai arată că, pentru orizontul de 6 luni, majoritatea analiştilor incluşi în sondajul lunar anticipează un curs de 5,0000 lei/euro.

(Sursa: CFA)

În ceea ce priveşte indicatorul de încredere Macroeconomica al CFA, acesta a scăzut la valoarea de 33,3 puncte, influenţat de scăderea cu 0,3 puncte a componentei de anticipaţii şi cu 3,4 puncte a componentei de condiţii curente. 

“Pe fondul anticipatiilor de incetinire puternica a economiei globale, indicatorul de incredere macroeconomica si-a continuat scaderea, inregistrand valori apropiate de minimele istorice, evolutie in concordanta cu scaderea la minime istorice a indicatorilor de incredere la nivel global.”, explică Adrian Codirlasu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania.

Datele sondajului mai arată că deficitul bugetului de stat pentru anul 2022 a atins valoarea medie a anticipatiilor de 6,6%, în timp ce evoluţia în termeni reali a PIB în anul 2022 este estimată la 4,5%, în creştere de la 4% faţă de prognoza anterioară. Pentru 2023, valoarea anticipată de creştere a PIB real este de 1,6%

“În concordanta cu scaderea increderii in economie, si anticipatiile de crestere economica s-au redus de la 4,5% in 2022 la 1,6% in 2023”, adaugă  Adrian Codirlasu.

Totodată, indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, este preconizat să atingă 8,39% în următoarele 12 luni, în creştere de la 7,39% în exerciţiul anterior.

Este de remacat faptul ca in jur de 79% dintre participantii la sondaj anticipeaza scaderea preturilor proprietatilor rezidentiale din marile orase (nefiind inregistrata nicio opinie de majorare a preturilor), in timp ce peste 83% dintre participanti considera aceste preturi supraevaluate (nefiind inregistrata nicio opinie de sub-evaluare).

Datoria publica în PIB este anticipată sa se majoreze la 57% in urmatoarele 12 luni.

 

Sondajul Asociatiei CFA Romania reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an.

Pe langa intrebarile necesare pentru calculul Indicatorului de Incredere Macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET si conditiile macroeconomice globale.

 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO