Bănci și Asigurări

Analiştii financiari CFA spun că economia României va creşte cu 2,9% anul acesta, cursul va atinge în 12 luni valoarea de 5,11 lei pentru un euro, inflaţia va ajunge la 9,5%, cel mai ridicat nivel de la debutul sondajului, indicele ROBOR la 3 luni se va situa la 6,94%, iar rata de dobânda de politică monetară va fi de cel puţin 6%

Adrian Codirlasu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania

Adrian Codirlasu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania

Autor: Cristina Bellu

29.06.2022, 09:26 201

Analiştii financiari din cadrul asociaţiei CFA România estimează că leul se va deprecia până la un curs mediu de 5,1125 lei/euro în următoarele 12 luni, în timp ce rata anticipată a inflaţiei va înregistra o valoare medie de 9,50%, un nou maxim istoric înregistrat de la iniţierea sondajului, realizat lunar de CFA, de peste zece ani.

“Anticipatiile inflationiste au continuat sa creasca, rata prognozata a inflatiei atingand un maxim istoric al sondajului. In ceea ce priveste evolutia ratelor de dobanda, participantii la sondaj anticipeaza majorarea ratei de dobânda de politică monetară de către Banca Naţională la cel puţin 6% in următoarele 12 luni””, spune Adrian Codirlasu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania.

Datele colectate de CFA în luna mai arată că, pentru orizontul de 6 luni,  majoritatea analiştilor incluşi în sondajul lunar anticipează un curs de 5,0298 lei/euro.

“88% dintre participanţii anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0298 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1125 lei pentru un euro”, notează sondajul CFA.  

În ceea ce priveşte indicatorul de încredere Macroeconomica al CFA, acesta a scăzut la valoarea de 36,5 puncte, influenţat de scăderea cu peste 10 puncte a componentei de condiţii curente. 

Datele sondajului mai arată că deficitul bugetului de stat pentru anul 2022 a atins valoarea medie a anticipatiilor de 6,9%, în timp ce evoluţia în termeni reali a PIB în anul 2022 a crescut la 2,9% de la 2,3% cât era estimarea în sondajul din luna aprilie.

Totodată, indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, este preconizat să atingă 6,94% în următoarele 12 luni.

Este de remarcat reducerea, în continuare, a ponderii respondenţilor care cred că preţurile proprietăţilor imobiliare rezidenţiale din marile oraşe vor creşte în următoarele 12 luni (8,0%, cel mai mic nivel din septembrie 2020), concomitent cu majorarea ponderii participanţilor care consideră că preţul va scădea (56%, cea mai mare pondere de la iniţierea sondajului). În acelaşi timp, 72% dintre participanţii la sondaj consideră preţurile proprietăţilor rezidenţiale din principalele oraşe ca fiind supraevaluate.  

Sondajul Asociatiei CFA Romania reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an.

Pe langa intrebarile necesare pentru calculul Indicatorului de Incredere Macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET si conditiile macroeconomice globale.

 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO