Bănci și Asigurări

Analiştii financiari estimează deprecierea cursului la 4,99 lei/euro în 12 luni, inflaţie de 2,41% şi scădere economică de 4,4% la finalul anului. În 2021, economia va creşte cu 3,3%

Analiştii financiari estimează deprecierea cursului la...

Autor: Cristina Bellu

23.12.2020, 09:18 2232

Analiştii financiari estimează deprecierea leului până la un curs mediu de 4,9906  lei/euro în următoarele 12 luni, în timp ce rata anticipată a inflaţiei va înregistra o valoare medie de 2,41%, potrivit Asociaţiei CFA Society.

Datele colectate de CFA arată că, pentru orizontul de 6 luni, majoritatea analiştilor incluşi în sondajul lunar anticipează un curs de 4,9253 lei/euro.

„Un procent de 91% dintre participantii la sondaj anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni comparativ cu valoarea actuala. Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9253, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 4,9906 lei pentru un euro“, spun analiştii CFA.

Este de remarcat ca 64% dintre participantii la sondaj consideră preţul proprietăţilor imobiliare din marile oraşe ca fiind supraevaluat.

Indicatorul CFA România de încredere Macroeconomică a fost lansat de către CFA Romania în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la  activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

În ceea ce priveşte indicatorul de încredere Macroeconomica al CFA pentru luna noiembrie, acesta a crescut faţă de luna anterioara cu 12,5 puncte până la valoarea de 44,5 puncte. Faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul a scazut cu 12,4 puncte, evoluţie datorată ambelor componente ale Indicatorului.

Astfel, Indicatorul condiţiilor curente a crescut faţă de luna anterioară cu 14,2 puncte, până la valoarea de 34,1 puncte. Faţă de aceeaşi luna a anului anterior, Indicatorul conditiilor curente a scazut cu 34,7 puncte.

În acelaşi timp, Indicatorul anticipatiilor a crescut cu 11,6 puncte fata de luna anterioara, pana la valoarea de 49,8 puncte. Faţă de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 1,2 puncte.

Începând cu luna aprilie acestui an, CFA Society  a interogat analiştii şi cu privire impactul crizei coronavirusului asupra economiei nationale, iar răspunsurile centralizate pentru luna noiembrie arată că peste jumătate dintre respondenţi anticipează că durata impactului economic al cornavirusului se va resimti puternic pana in T3/ 2021, în timp ce deficitul bugetului de stat pentru anul 2020 a atins  valoarea medie a anticipatiilor de 9%.

În acelaşi timp, datele sondajului arată că economia va scădea cu 4,4% în 2020, în timp ce rata somajului va atinge o valoare medie de 6,5% la finalul anului.

Pentru 2021, anticipatiile de evolutie in termeni reali a PIB sunt de plus 3,3%.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO