Bănci și Asigurări

Analistul Dragoş Cabat despre reducerea contribuţiei la Pilonul II: Măsura arată foamea de bani a Guvernului şi este un semnal negativ pentru investitorii străini

Analistul Dragoş Cabat despre reducerea contribuţiei la...

Autor: Anelis Baciu

26.10.2017, 16:53 1213

​Decizia Guvernului de a reduce contribuţia la pensiile private obligatorii (Pilonul II) de la 5,1% la 3,7% începând cu anul viitor va avea un impact general negativ asupra economiei şi are potenţialul de a îndepărta investitorii străini, a afirmat analistul financiar Dragoş Cabat.

„Această măsura arată foamea de bani a Guvernului. Este clar că au nevoie de bani pentru a acoperi deficitul în creştere al sistemului public de pensii. Vor fi efecte negative în economie, iar pentru investitori această decizie este un semnal negativ”, a explicat Cabat. Este prima dată când executivul hotăreşte o reducere a contribuţiei la Pilonul II, până acum existând numai amânări de majorare.

Românii au virat anul trecut contribuţii în valoare de 5,9 miliarde de lei la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), în condiţiile în care fiecare român cu vârsta până în 35 de ani a fost obligat să contribuie lunar la un fond de pensii cu 5% din valoarea salariului brut. Din ianuarie 2017 contribuţia a fost majorată cu 0,01 puncte procentuale la 5,1%, deşi conform calendarului oficial contribuţia trebuia să ajungă la 6%.

Pilonul II sau pensia privată obligatorie a fost introdusă în anul 2008, în mod obligatoriu pentru toate persoanele angajate care aveau la acel moment până în 35 de ani şi în mod opţional pentru persoanele care aveau la momentul respectiv între 35 şi 45 de ani. Aproximativ 7 milioane de români sunt obligaţi să contribuie la pensia privată obligatorie cu 5,1% din salariul brut, iar din 2008 până în prezent circa 36 miliarde de lei, echivalentul a 7,9 miliarde de euro, s-au strâns în conturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO