Bănci și Asigurări

Analiză Alpha Bank: peste trei sferturi din avuţia populaţiei sunt locuinţele. Până în 2050, aproximativ 30% din populaţia României va ajunge să aibă peste 65 de ani

Analiză Alpha Bank: peste trei sferturi din avuţia...

Autor: Mihai Gongoroi

31.10.2019, 14:04 1049

Avuţia gospodăriilor populaţiei este de 2,3 ori mai mare decât produsul intern brut al României, iar 76,4% din avuţia gospodăriilor o reprezintă locuinţele, potrivit unui analize Alpha Bank. 

Potrivit celui mai recent Raport asupra stabilităţii financiare publicat de Banca Naţionala a României (BNR), averea netă a populaţiei s-a majorat în anul 2018, ajungând foarte aproape de 2.000 de miliarde de lei, respectiv aproape de valoarea maximă înregistrată în anul 2008. În condiţiile în care o cotă atât de mare din avuţia gospodăriilor este în active imobiliare, averea netă a românilor ar putea suferi scăderi în cazul unei scăderi a preţurilor imobilelor.

Plasamentele în acţiuni şi în unităţi ale fondurilor de investiţii au o cotă de 8,3% din totalul averii naţionale, la care se adaugă 11,8% în depozite şi numerar. Structura averii este mai apropiată de cea din zona euro, unde locuinţele au o pondere de 58% din total avuţie, dar este mult diferită faţă de structura avuţiei americanilor.

În SUA, cea mai mare pon­dere din avuţie revine activelor financiare, res­pectiv de 69% din totalul avuţiei. Ame­ricanii au aproape 15% din avuţie în obligaţiuni (4.6%), depozite şi numerar (9.7%).

Spre deosebire, avuţia românilor este plasată doar în proporţie de 0,4% în obligaţiuni. Totodată, banii strânşi în fondurile de pensii private ce activează în România sunt doar 0,6% din avuţia totală a gospodăriilor, faţă de 22,5% în SUA şi 5,6% în Europa.

Raportul BNR mai arată că deşi România înregistrează cea mai ridicată rată a deţinerii de imobile din Uniunea Europeană, persistă un grad crescut al inegalităţii de avuţie, cele mai bogate 10% din gospodării deţinând aproximativ 60% din avuţie.

Analiza Alpha Bank mai notează că 2,8 milioane de români au ieşit din săracie în România în ultimii cinci ani, 40% din cele 6,9 milioane de persoane scoase din sărăcie la nivelul întregii UE. Astă arată viteza de convergenţă a României faţă de Europa, punctează analiza. În ciuda evoluţiei, 33% din populaţia României încă este catalogată drept săracă conform datelor Uniunii Europene, respectiv 6,3 milioane de români.

De asemenea, analiza scoate în evidenţă o estimare care arată că, în 2050, aproximativ 30% din populaţia României va ajunge să aibă peste 65 de ani, faţă de 18,2% în 2018 şi 15,4% în 2008. De notat, totodată, ca tendinţă demografică, faptul că în ultimii ani s-au născut mai mulţi copii care au cel puţin un părinte român în străinătate decât în România, potrivit unui studiu OECD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO