Bănci și Asigurări

Analiză EBA. Rata creditelor neperformante a băncilor din România a scăzut, dar rămâne mai mult decât dublă faţă de media europeană

Analiză EBA. Rata creditelor neperformante a băncilor...

Autor: Claudia Medrega

28.07.2016, 00:07 377

Bancherii din România au scă­pat în ultimii ani de o parte im­portantă din povara cre­di­telor „rele“, devenind vi­zi­bile efectele „marii cură­ţe­nii“ din sistem, însă rata creditelor ne­per­formante rămâne în continuare la un ni­vel ridicat, fiind mai mult decât dublă faţă me­dia europeană, potrivit datelor centra­li­zate de Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

Rata creditelor neperformante (NPL - non-performing loans) în sistemul bancar ro­­mânesc ajungea la sfârşitul primului tri­mestru la 14,5%, în timp ce media euro­peană era de 5,7%. Cele mai mari rate ale NPL sunt în Cipru (48,5%) şi Grecia (46,6%). Cehia şi Polonia au rate de NPL de o singură cifră, de 3% şi, respectiv 6,9%, iar în Un­garia creditele neperformante au o pondere de 13,8%, conform datelor transmise de EBA.

Vulnerabilitatea nivelului ridicat al NPL-urilor în România este „temperată“ de gra­dul de acoperire cu provizioane a cre­ditelor ne­performante, care plasează siste­mul ban­car românesc pe cel mai prudent interval valoric, pe primul loc în topul clasamentului european şi cu mult peste media euro­pea­nă, de aproximativ 44%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO