Bănci și Asigurări

Analiză Libra Bank: România încheie 2024 cu un PIB de 350 mld. euro, dar cu o creştere reală modestă, de numai 1,2%

Analiză Libra Bank: România încheie 2024 cu un PIB de...

Autor: Răzvan Botea

05.10.2024, 13:36 797

România încheie 2024 cu un PIB de 350 mld. euro, dar cu o creştere reală modestă, de numai 1,2%, arată o analiză publicată marţi de Libra Internet Bank. De asemenea, conform analizei semnate de Lucian Anghel economistul-şef al instituţiei, nivelul de investiţii străine directe (ISD) va scădea la 1,6% din PIB, de la circa 2% din PIB, nivelul din 2023.

Ce spune Libra Bank despre rectificarea bugetară:

 

- În urma rectificării, deficitul bugetar a fost majorat de la 87 miliarde lei la aproape 123 miliarde lei, ceea ce corespunde unei cifre de 6,9% din PIB, faţă de la 4,9% din PIB în proiectul de buget iniţial. Prognoza de creştere economică în 2024 a fost redusă la 2,8%, de la 3,4%, însă în valoare nominală PIB-ul a fost majorat, ceea ce a limitat creşterea deficitului în PIB.

- Investiţiile totale prevăzute prin rectificare se ridică la peste 120 miliarde lei (-1,6 mld. lei, faţă de planul iniţial), iar partea de finanţare a acestora din fonduri europene a fost redusă la 59% (de la 68%), ceea ce înseamnă o diminuare a intrărilor din această sursă în investiţii de aproape 12 miliarde lei

- Execuţia bugetară pe primele opt luni s-a încheiat cu un deficit de aproape 81 mld. lei (93% din deficitul planificat iniţial), decalajul dintre venituri şi cheltuieli fiind considerabil (+13,7% vs +22,5%).

- Investiţiile publice s-au ridicat la 65 miliarde lei, în creştere cu aproape 41% faţă de perioada similară din 2023, însă atragerea de fonduri europene pentru susţinerea acestora a scăzut cu aproape 3 miliarde lei.

 

Ce spune Libra Bank despre forţa de muncă:

Costul orar al forţei de muncă în România a crescut de două ori mai repede decât cel din Uniunea Europeană în perioada 2012-2023, ajungând la 11 euro la finalul perioadei (34% din media UE în 2023 faţă de ~17% în 2012).

- Dincolo de o tendinţă normală de convergenţă, costul forţei de muncă trebuie privit în relaţie cu productivitatea şi cu costul unitar al forţei de muncă (cât costă forţa de muncă la 1 unitate de producţie).

- Persistenţa creşterilor salariale robuste a majorat vizibil costul unitar al forţei de muncă începând cu trimestrul al II-lea 2023, pentru ca în primele şase luni din 2024 acesta să-şi amplifice semnificativ avansul, concomitent cu deteriorarea vizibilă a productivităţii muncii.

- Pierderile de productivitate dublate de creşterea costului unitar al forţei de muncă pot genera presiuni asupra inflaţiei, deficitului comercial şi pot afecta fundamentele economice ale cursului de schimb.

 

Ce spune Libra Bank despre construcţii:

 

- Construcţiile au debutat cu o scădere anuală de 2,5% în iulie, avansul de 5,2% al lucrărilor de infrastructură nefiind suficient pentru a compensa atât contracţia severă a segmentului rezidenţial (-23,6%), cât şi pe cea a celui nerezidenţial (-1,2%).

- Cumulat la nivelul primelor şapte luni din an, construcţiile şi-au amplificat scăderea anuală la 2,7% (-2,5% în S1). Sentimentul managerilor care anticipează o creştere a producţiei la nivel de sector în trimestrul al III-lea pare optimist, doar cel cu privire la avansul preţurilor fiind mai realist.

- Costurile per total au accelerat în luna iulie faţă de luna anterioară până la peste 12%, inclusiv cele cu materialele (+10,5%), deşi dăduseră anterior ceva semne de calmare a creşterii.

- Presiunea costurilor poate întârzia lansarea de noi proiecte în zona rezidenţială. Este posibil să asistăm la o creştere a suprafeţelor rezidenţiale autorizate în mediul rural în trimestrul al IV-lea, în urma inundaţiilor puternice care au afectat estul României.